De grootste stamrecht specialist van Nederland 
- al meer dan 4000 Stamrecht BV's bediend!

Afkoop Stamrecht

U wilt uw stamrecht in de BV laten afkopen en zodoende dus geld uit de BV halen. Daar komt het één en ander bij kijken. Het afkopen van een stamrecht BV kan een ingewikkeld verhaal zijn, maar daarom schakelt u ook een expert in!

Mocht u toch graag zelf meer willen weten over hoe en wat rond het afkopen van uw stamrecht BV, dan bent u op de juiste pagina belandt: we proberen hier zo eenvoudig mogelijk uit te leggen hoe de vork in de steel zit.

Stamrecht afkopen

Sinds 1 januari 2014 is het mogelijk om een loon­stamrecht zonder fiscale sancties geheel of gedeeltelijk af te kopen. Een loon­stamrecht is een aanspraak op een periodieke uitkering ter vervanging van gederfd of te derven loon. In 2014 was gehele afkoop belast tegen 80% van de waarde; over 20% van de afkoopwaarde werd geen belasting geheven. Sinds 2015 zijn zowel gehele als gedeeltelijke afkoop belast tegen 100% van de afkoopwaarde.

Soorten stamrecht

De afkoopwaarde van een loon­stamrecht is afhankelijk van de aard en vorm van het loon­stamrecht. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een:

  1. Nog niet ingegaan (gericht) stamrecht. De uitkeringen lopen nog niet. Een stamrecht­overeenkomst waarbij een aantal genoemde personen, bij leven en welzijn, een periodieke (stamrecht-)uitkering is verzekerd. De hoogte van de uitkering staat nog niet vast, maar wordt vastgesteld op de ingangsdatum van de uitkeringen. Dit gebeurt aan de hand van de dan geldende verzekeringstarieven.
  2. Wel ingegaan (zuiver) stamrecht. De uitkeringen lopen wel. Bij een zuiver stamrecht geldt het bovenstaande, maar staan de ingangsdatum en de hoogte van de periodieke uitkeringen al vast. Een gericht stamrecht wordt vanaf het ingaan van een periodieke uitkering automatisch een zuiver stamrecht.

De BV berekent de afkoop­waarde van het loon­stamrecht; dit bedrag is leidend als het gaat om belastingheffing. In het geval van volledige afkoop wordt de hele waarde van het loonstamrecht in de belastingheffing betrokken.

Ten slotte moet bij een algehele afkoop rekening worden gehouden met de volgende voorwaarden:

  • Als er sprake is van een nog niet ingegane periodieke stamrecht­uitkering, dan geldt er een jaarlijkse oprenting tegen een variabel of vast percentage (dan kan de afkoopwaarde middels oprenting bepaald worden);
  • Als er sprake is van een ingegane periodieke stamrecht uitkering, dan dient de waarde van de (althans het deel dat is ingegaan) ingegane uitkering actuarieel bepaald te worden waarbij wordt gerekend met een commerciële (nu lage) rekenrente.
  • Als een deel van de oorspronkelijke stamrecht­voorziening is ingegaan en een deel is nog niet ingegaan: dan dienen de berekeningen te worden gesplitst in het deel dat is ingegaan en het deel dat nog is niet ingegaan.

De benodigde berekeningen die bij een volledige afkoop horen zijn zeer complex. Het is niet aan te raden hier zelf mee aan de slag te gaan. StamrechtBV.com kan deze afkoopberekeningen voor u maken.

Wij hebben met de Belastingdienst afspraken gemaakt hoe de kostenberekeningen, de oprenting en de actuariële berekeningen moeten worden doorgevoerd.

Wilt u gebruik maken van de afkoop­regeling? Neem dan contact met ons op.

Kijk hier voor meer informatie over het ontbinden van uw Stamrecht BV.

Wilt u meer weten?

We staan u graag persoonlijk te woord voor vragen en opmerkingen. U belt 0486 – 416 299, of u vult onderstaand terugbelformulier in en we bellen u binnen een werkdag terug.

Snel naar relevante pagina's

Neem contact op!

Tel nr: 0486 - 416 299 of e-mail:    info@stamrechtbv.com   0486 - 416 299   info@stamrechtbv.com

Wilt u liever dat wij contact met u opnemen? Laat uw gegevens achter en wij bellen u terug!

Aangesloten bij