Onzakelijk geleend bij de Stamrecht BV? Probleem met de Belastingdienst?

Veel DGA’s lenen geld van hun Stamrecht BV. Hier is niets mis mee. Dit is toegestaan. Er gelden wel een paar spelregels. De belangrijkste spelregel is dat de lening zakelijk moet zijn.

Heeft u geleend bij uw Stamrecht BV? Heeft u onbewust een spelregel overtreden? Is uw lening nu onzakelijk? Heeft u nu een probleem met de Belastingdienst? Wat dan?

Een nare situatie die we regelmatig tegenkomen

Uw bedrijf leende geld van uw Stamrecht BV.

Uw bedrijf is failliet gegaan.

In de Stamrecht BV zit nu nog een flinke vordering op u zelf.

Deze vordering lijkt onzakelijk.

Herkent u dit?

De gevolgen kunnen verstrekkend zijn.

Zo blijkt uit een recente rechterlijke uitspraak.

Uitspraak Rechtbank Noord-Holland, 13 februari 2018, 16/3432

In een recente zaak heeft de Rechtbank gesteld dat er geen sprake was van een geldlening, maar van een afkoop ineens van het hele stamrecht. De rechter oordeelde “onzakelijk handelen”. De rechter vond dat het opnemen van het grootste gedeelte van het stamrechtvermogen zonder het vestigen van een zekerheidsrecht onzakelijk handelen is.

Op basis daarvan oordeelde de rechter dat er sprake was van afkoop van het stamrecht. Het gevolg: een 52% heffing. Het had nog erger kunnen zijn. Opleggen van 20% revisierente (boete) was ook nog mogelijk.

Dit was weliswaar niet de hoogste rechter, maar toch. De Belastingdienst kent deze uitspraak natuurlijk ook!

Advies als het fout dreigt te gaan of al fout is gegaan

Om te beginnen … Laat u door ons goed voorlichten als u geld wilt lenen of al heeft geleend van uw Stamrecht BV!

Wat nu als uw vorige of huidige adviseur bovenstaande niet goed met u heeft besproken? Wat nu als het fout dreigt te gaan of al fout is gegaan?

Maak dan direct met ons een afspraak. In bijna alle gevallen kunnen we dit voor u oplossen. Meestal zelfs in goed overleg met de Belastingdienst.

Maak dan direct met ons een afspraak. In bijna alle gevallen kunnen we dit voor u oplossen. Meestal zelfs in goed overleg met de Belastingdienst.

De spelregels … zeer beknopt

Een lening van de BV aan de DGA mag. Maar, de Stamrecht BV heeft het uitgeleende geld straks weer nodig om de stamrechtuitkeringen te kunnen doen.

Daarom is de hoofdregel dat met de Stamrecht BV een aflosschema afgesproken moet worden. Dit zorgt dat het geld weer in de BV terugvloeit en de BV de uitkeringen kan voldoen.

De andere belangrijke spelregel is dat de DGA en de Stamrecht BV zakelijk met elkaar moeten handelen. Dit betekent dat zij marktconforme voorwaarden voor de geldlening overeen moeten komen. Zakelijkheid of niet is sterk afhankelijk van de omstandigheden. Het is lastig om handvatten te geven anders dan:

 • Geef en zekerheidsrecht in de vorm van een hypotheek- of pandrecht bij leningen boven de € 30.000.
 • Wend maximaal 50% van de bezittingen van de BV aan om uit te lenen.
 • Los de lening uiterlijk in het jaar van bereiken AOW-leeftijd af.
 • Stel een schriftelijke overeenkomst op waarin is opgenomen wat er gebeurt als de DGA de verplichtingen jegens de Stamrecht BV niet nakomt.

Zie ook onze website onder Lenen van de BV, Hypotheek financieren uit Stamrecht BV en Oplossing bij schijnlening.

Snel naar relevante pagina's

Hoe kunnen we u helpen?
Wilt u dat wij contact opnemen? Laat uw gegevens achter en wij bellen u terug!

Waarom u vanaf nu kiest voor Kroese en Geraerts

Meer over ons
Onze mensen
Vacatures

Wat andere mensen over ons zeggen

Beoordeeld met een 8.9 uit 10 op basis van 2646 reviews.

Posts loop skin – Review
24 september 2023
style-one-pin
Uden

Rene Smits

5/5

gemaakte afspraken worden correct nagekomen; prettige communicatie

Posts loop skin – Review
12 september 2023
style-one-pin
AMSTERDAM

Marcel

4/5

Ben al jaren klant. Cijfers zijn betrouwbaar en gemakkelijk digitaal aan te leveren. Vanwege de drukte moet ik we vaal navragen wat de status van het opleveren van de cijfers is. Aanvullende diensten zoals deponeren bij KvK en indienen bij belastingdienst zijn handig. Al met al goede service tegen een redelijk tarief.

Posts loop skin – Review
12 september 2023
style-one-pin
Malden

Arjen

4/5

Tot op heden een prima relatie, waarbij afspraken goed worden nagekomen.
Puntje van kritiek heb ik op de factuur.
De afgesproken vergoeding voor de werkzaamheden is volledig correct, maar er werd een post “Kredietbeperking” (KB) toegevoegd, terwijl daar nooit eerder over was gecommuniceerd. Je moest wel even goed opletten, want deze post hoef je natuurlijk niet te betalen als je op tijd de rekening hebt voldaan. Het stoort mij echter dat het niet echt duidelijk was en dat ik daardoor bijna inclusief KB had betaald.
Deze KB was naar mijn mening dus niet gecommuniceerd (iets wat mij wel lijkt te horen) en de opzet van de factuur leidde bij mij tot het bijna betalen van deze KB.
Een verbeterpuntje derhalve.

Posts loop skin – Review
8 september 2023
style-one-pin
Deventer

Pedro

3.5/5

Mijn ervaring met Stamrecht BV is dat je er prettig wordt geholpen, bij vragen en dergelijk staan ze geduldig voor je klaar en wordt er gezocht naar een antwoord en of oplossing. Natuurlijk is dit ook terug te vinden op de rekening, want voor niets gaat alleen de zon op.

Posts loop skin – Review
1 september 2023
style-one-pin
Dalfsen

Frank

4.5/5

Prima bedrijf, deskundig en klant vriendelijke

Posts loop skin – Review
31 augustus 2023
style-one-pin
Nistelrodr

Marc

4/5

Klantgericht en accuraat

Posts loop skin – Review
30 augustus 2023
style-one-pin
Gooskens

Wil

4.5/5

Goed advies en duidelijke leen overeenkomst

Posts loop skin – Review
30 augustus 2023
style-one-pin
Arcen

Peter Daemen

4/5

Altijd alles netjes verzorgd.

Posts loop skin – Review
30 augustus 2023
style-one-pin
Amsterdam

Mildred

4/5

Ik krijg een duidelijke uitleg, wanneer ik iets niet begrijpt.

Vorige
Volgende

Vermogenszaken goed regelen? Kroese en Geraerts.

Schakel nu de grootste specialist van Nederland in. Onze adviseurs voorzien vele anderen reeds van maatwerk advies over Stamrecht BV’s, Pensioen BV’s en Lijfrente BV’s. Neem contact met ons op om vrijblijvend kennis te maken.

Voorwaarden en kleine lettertjes (100% transparantie!):

 1. De voorwaarden voor de normale administratie blijven hetzelfde (dus: €395 euro exclusief btw. Zie de pagina ‘Jaarstukken Stamrecht BV‘ voor de overige eisen zoals maximaal 75 stuks mutaties eis e.d.).
 2. We behouden ons in uitzonderingsgevallen het recht voor kosten in rekening te brengen indien uw vorige boekhouder of uzelf er een zodanig rommeltje van heeft gemaakt, dat aanzienlijke herstelwerkzaamheden nodig zijn.
 3. Het betreft een 5 jaarsovereenkomst voor een BV (zonder onderneming) zoals bijvoorbeeld een Spaar BV, Stamrecht BV of Pensioen BV met ODV, met als eerste actiejaar 2018 of 2019 en als laatste actiejaar 2022 of 2023.
 4. De 5 jaarsovereenkomst is tussentijds altijd opzegbaar zonder boete of kosten, ook ingeval van liquidatie BV, overlijden aandeelhouder e.d.
 5. De jaarstukken 2019 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2020 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 6. De jaarstukken 2020 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2021 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 7. De actie loopt tot 1 januari 2021.
 8. Op het eerste jaar van de 5 jaarsovereenkomst administratie is een korting van 100 euro van toepassing, waardoor de kosten hiervoor slechts 275 euro ex BTW zijn.
 9. De (verplichte) kennismaking en bespreking op een van onze kantoren is eveneens kosteloos.
 10. De BV is in voorgaande 10 jaren geen klant van Kroese en Geraerts of daarmee gelieerde bedrijven geweest.
 11. Het is mogelijk dat administraties van aanbiedingklanten worden verwerkt na 1 juli.
 12. De extra kosten voor de (eventuele) maandelijkse of eenmalige loonadministratie zijn per jaar 132 euro resp. 150 euro .
 13. De kosten voor een (eventuele) aangifte BTW zijn extra.
 14. Het opmaken van een akte van periodieke uitkeringen bij opstarten van de uitkeringen is eenmalig extra 40 euro.
 15. De kosten voor het opmaken van een eventuele actuariële berekening zijn nihil, indien u bij ons administratieklant bent.
 16. Alle bedragen zijn exclusief BTW.
 17. De voorwaarden voor de normale administratie blijven hetzelfde (dus: €395 euro exclusief btw. Zie de pagina ‘Jaarstukken Stamrecht BV‘ voor de overige eisen zoals maximaal 75 stuks mutaties eis e.d.).
 18. We behouden ons in uitzonderingsgevallen het recht voor kosten in rekening te brengen indien uw vorige boekhouder of uzelf er een zodanig rommeltje van heeft gemaakt, dat aanzienlijke herstelwerkzaamheden nodig zijn.
 19. Het betreft een 5 jaarsovereenkomst voor een BV (zonder onderneming) zoals bijvoorbeeld een Spaar BV, Stamrecht BV of Pensioen BV met ODV, met als eerste actiejaar 2018 of 2019 en als laatste actiejaar 2022 of 2023.
 20. De 5 jaarsovereenkomst is tussentijds altijd opzegbaar zonder boete of kosten, ook ingeval van liquidatie BV, overlijden aandeelhouder e.d.
 21. De jaarstukken 2019 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2020 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 22. De jaarstukken 2020 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2021 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 23. De actie loopt tot 1 januari 2021.
 24. Op het eerste jaar van de 5 jaarsovereenkomst administratie is een korting van 100 euro van toepassing, waardoor de kosten hiervoor slechts 275 euro ex BTW zijn.
 25. De (verplichte) kennismaking en bespreking op een van onze kantoren is eveneens kosteloos.
 26. De BV is in voorgaande 10 jaren geen klant van Kroese en Geraerts of daarmee gelieerde bedrijven geweest.
 27. Het is mogelijk dat administraties van aanbiedingklanten worden verwerkt na 1 juli.
 28. De extra kosten voor de (eventuele) maandelijkse of eenmalige loonadministratie zijn per jaar 132 euro resp. 150 euro .
 29. De kosten voor een (eventuele) aangifte BTW zijn extra.
 30. Het opmaken van een akte van periodieke uitkeringen bij opstarten van de uitkeringen is eenmalig extra 40 euro.
 31. De kosten voor het opmaken van een eventuele actuariële berekening zijn nihil, indien u bij ons administratieklant bent.
 32. Alle bedragen zijn exclusief BTW.

Wat houden onze werkzaamheden betreft uw Stamrecht BV administratie precies in?

De dienstverlening bestaat uit het opmaken van alle benodigde stukken in de meest uitgebreide vorm:

 1. De uitgebreide jaarrekening (balans, winst- en verliesrekening en toelichting),
 2. Het doen van de aangifte vennootschapsbelasting voor de BV,
 3. Het maken van de publicatiestukken voor de KVK,
 4. Het verzorgen van de notulen van de vergadering van aandeelhouders,
 5. Uw telefonische of per email gestelde vragen, opmerkingen en adviesvragen zijn gratis.