Liquidatie Pensioen BV (pensioen niet zijnde ODV)

LET OP
Een liquidatie van een pensioen BV kan worden beschouwd als het afzien van pensioenaanspraken. Het afzien van pensioenverplichtingen gaat fiscaal alleen maar goed als de pensioenaanspraken niet voor verwezenlijking vatbaar zijn. Dit kan het geval zijn als de BV onvoldoende liquiditeiten heeft. Stel de BV heeft geen geld, maar slechts een vordering op de DGA, terwijl de DGA niet kan aflossen omdat hij/zij in privé te weinig geld heeft.

In die situatie kan de Belastingdienst stellen dat er een afkoop van de pensioenaanspraken heeft plaatsgevonden. Deze afkoop is belast in box 1. Bovendien is ook maximaal 20% revisierente verschuldigd. De BV moet de door haar verplicht ‘in te houden’ loonheffing op de DGA verhalen.

Dit kan een faillissement van de DGA betekenen. Er kan dan mogelijk een regeling getroffen worden met de Belastingdienst. Het is mogelijk dat de pensioenaanspraken deels niet voor verwezenlijking vatbaar zijn. In geval van liquidatie van de BV zal de DGA dan gedeeltelijk van de pensioenaanspraken af moeten zien.

Stel er is wel voldoende geld in de BV om de pensioenaanspraken te kunnen voldoen. In dat geval kunnen deze aanspraken bijvoorbeeld worden overgedragen naar een verzekeraar, een andere BV of een stichting. De achterblijvende “lege” pensioen BV kan dan geliquideerd worden.

Let op! Een (bancaire) lijfrente geldt niet als pensioen en kan hiervoor dus niet worden gebruikt.

De overdracht van de pensioenverplichtingen moet plaats vinden tegen de waarde in het economische verkeer. Deze waarde is bijna altijd hoger dan de fiscale waarde vanwege onder andere de indexatie, de marktrente (fiscaal wordt immers 4% rekenrente gebruikt) en de kosten- en winstopslag.

Meer weten?

Wilt u meer weten? Neemt u dan contact met ons op. Laat uw naam en telefoonnummer bij ons achter, dan bellen we u binnen één werkdag terug.

Hoe kunnen we u helpen?
Wilt u dat wij contact opnemen? Laat uw gegevens achter en wij bellen u terug!

Waarom u vanaf nu kiest voor Kroese en Geraerts

Wat andere mensen over ons zeggen

Beoordeeld met een 8.9 uit 10 op basis van 2179 reviews.

Posts loop skin – Review
23 mei 2022
style-one-pin
Middelburg

Henk

5/5

Iedere vraag en of iedere opdracht wordt efficient, snel en voortvarend behandeld. Factuurstelling is transparant. Dat is heel plezierig. Dat was voorheen bij mijn vorige kantoor een ramp. Ik ben dik tevreden met KGB.

Posts loop skin – Review
19 mei 2022
style-one-pin
Zevenhoven

René

5/5

Paul Nielen heeft me op onze afspraak van 11 mei jl. uitstekend te woord gestaan en zijn uitleg omtrent een aantal zaken was zeer duidelijk.

Posts loop skin – Review
18 mei 2022
style-one-pin
Eindhoven

Gerard

4/5

Hulpvaardig direct antwoord op e-mail

Vragen direct en vakkundig beantwoord

Altijd vriendelijk en attent in omgang
Goed bedrijf en weet alles over stamrecht, regels en overheid wetgeving

Posts loop skin – Review
18 mei 2022
style-one-pin
Boxtel

Jan

5/5

Vanaf 2008 heb ik een Stamrecht B.V, vanaf de oprichting tot nu het liquideren heb alles ondergebracht bij Stamrechtbv.com en daar nog geen seconde spijt van gehad. Ik heb maximaal kunnen profiteren van de kennis en kunde van Stamrechtbv.com en nooit één seconde zorgen gehad betreffende de uitvoering van de Stamrecht B.V. en daar ben ik ze heel dankbaar voor.

Posts loop skin – Review
16 mei 2022
style-one-pin
Horssen

Peter Diebels

4/5

Als ik bel wordt ik altijd netjes en deskundig te woord gestaan. Dit geldt ook als ik een stuur.

Posts loop skin – Review
13 mei 2022
style-one-pin
Tilburg

Oscar Sweep

4/5

Rapport is keurig opgesteld. Wat ik mis is dat er geen advies rondom mijn resultaten/cijfers wordt gegeven.

Posts loop skin – Review
13 mei 2022
style-one-pin
Beusichem

Lowieke

5/5

Voor het eerst de jaarlijkse Stamrechtverplichtingen door StamrechtBV laten doen.
Nadat alle benodigde stukken er waren was het zo geregeld.
Voor een lagere prijs dan ik gewend was.

Posts loop skin – Review
12 mei 2022
style-one-pin
Verhoogt

Wim

5/5

Men neemt de tijd im serieus en duidelijk uitleg te geven in je persoonlijke situatie.

Posts loop skin – Review
12 mei 2022
style-one-pin
Dordrecht

Gerard

4.5/5

De overgang van een administratiekantoor naar Stamrecht BV leverde een hoop vragen op inzake een goede aansluiting en wat er in het verleden is gedaan. De overstap naar Stamrecht BV gaf veel vertrouwen.

Vorige
Volgende

Vermogenszaken goed regelen? Kroese en Geraerts.

Schakel nu de grootste specialist van Nederland in. Onze adviseurs voorzien vele anderen reeds van maatwerk advies over Stamrecht BV’s, Pensioen BV’s en Lijfrente BV’s. Neem contact met ons op om vrijblijvend kennis te maken.

Voorwaarden en kleine lettertjes (100% transparantie!):

 1. De voorwaarden voor de normale administratie blijven hetzelfde (dus: €395 euro exclusief btw. Zie de pagina ‘Jaarstukken Stamrecht BV‘ voor de overige eisen zoals maximaal 75 stuks mutaties eis e.d.).
 2. We behouden ons in uitzonderingsgevallen het recht voor kosten in rekening te brengen indien uw vorige boekhouder of uzelf er een zodanig rommeltje van heeft gemaakt, dat aanzienlijke herstelwerkzaamheden nodig zijn.
 3. Het betreft een 5 jaarsovereenkomst voor een BV (zonder onderneming) zoals bijvoorbeeld een Spaar BV, Stamrecht BV of Pensioen BV met ODV, met als eerste actiejaar 2018 of 2019 en als laatste actiejaar 2022 of 2023.
 4. De 5 jaarsovereenkomst is tussentijds altijd opzegbaar zonder boete of kosten, ook ingeval van liquidatie BV, overlijden aandeelhouder e.d.
 5. De jaarstukken 2019 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2020 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 6. De jaarstukken 2020 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2021 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 7. De actie loopt tot 1 januari 2021.
 8. Op het eerste jaar van de 5 jaarsovereenkomst administratie is een korting van 100 euro van toepassing, waardoor de kosten hiervoor slechts 275 euro ex BTW zijn.
 9. De (verplichte) kennismaking en bespreking op een van onze kantoren is eveneens kosteloos.
 10. De BV is in voorgaande 10 jaren geen klant van Kroese en Geraerts of daarmee gelieerde bedrijven geweest.
 11. Het is mogelijk dat administraties van aanbiedingklanten worden verwerkt na 1 juli.
 12. De extra kosten voor de (eventuele) maandelijkse of eenmalige loonadministratie zijn per jaar 132 euro resp. 150 euro .
 13. De kosten voor een (eventuele) aangifte BTW zijn extra.
 14. Het opmaken van een akte van periodieke uitkeringen bij opstarten van de uitkeringen is eenmalig extra 40 euro.
 15. De kosten voor het opmaken van een eventuele actuariële berekening zijn nihil, indien u bij ons administratieklant bent.
 16. Alle bedragen zijn exclusief BTW.
 17. De voorwaarden voor de normale administratie blijven hetzelfde (dus: €395 euro exclusief btw. Zie de pagina ‘Jaarstukken Stamrecht BV‘ voor de overige eisen zoals maximaal 75 stuks mutaties eis e.d.).
 18. We behouden ons in uitzonderingsgevallen het recht voor kosten in rekening te brengen indien uw vorige boekhouder of uzelf er een zodanig rommeltje van heeft gemaakt, dat aanzienlijke herstelwerkzaamheden nodig zijn.
 19. Het betreft een 5 jaarsovereenkomst voor een BV (zonder onderneming) zoals bijvoorbeeld een Spaar BV, Stamrecht BV of Pensioen BV met ODV, met als eerste actiejaar 2018 of 2019 en als laatste actiejaar 2022 of 2023.
 20. De 5 jaarsovereenkomst is tussentijds altijd opzegbaar zonder boete of kosten, ook ingeval van liquidatie BV, overlijden aandeelhouder e.d.
 21. De jaarstukken 2019 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2020 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 22. De jaarstukken 2020 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2021 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 23. De actie loopt tot 1 januari 2021.
 24. Op het eerste jaar van de 5 jaarsovereenkomst administratie is een korting van 100 euro van toepassing, waardoor de kosten hiervoor slechts 275 euro ex BTW zijn.
 25. De (verplichte) kennismaking en bespreking op een van onze kantoren is eveneens kosteloos.
 26. De BV is in voorgaande 10 jaren geen klant van Kroese en Geraerts of daarmee gelieerde bedrijven geweest.
 27. Het is mogelijk dat administraties van aanbiedingklanten worden verwerkt na 1 juli.
 28. De extra kosten voor de (eventuele) maandelijkse of eenmalige loonadministratie zijn per jaar 132 euro resp. 150 euro .
 29. De kosten voor een (eventuele) aangifte BTW zijn extra.
 30. Het opmaken van een akte van periodieke uitkeringen bij opstarten van de uitkeringen is eenmalig extra 40 euro.
 31. De kosten voor het opmaken van een eventuele actuariële berekening zijn nihil, indien u bij ons administratieklant bent.
 32. Alle bedragen zijn exclusief BTW.

Wat houden onze werkzaamheden betreft uw Stamrecht BV administratie precies in?

De dienstverlening bestaat uit het opmaken van alle benodigde stukken in de meest uitgebreide vorm:

 1. De uitgebreide jaarrekening (balans, winst- en verliesrekening en toelichting),
 2. Het doen van de aangifte vennootschapsbelasting voor de BV,
 3. Het maken van de publicatiestukken voor de KVK,
 4. Het verzorgen van de notulen van de vergadering van aandeelhouders,
 5. Uw telefonische of per email gestelde vragen, opmerkingen en adviesvragen zijn gratis.