LET OP
Een liquidatie van een pensioen BV kan worden beschouwd als het afzien van pensioenaanspraken. Het afzien van pensioenverplichtingen gaat fiscaal alleen maar goed als de pensioenaanspraken niet voor verwezenlijking vatbaar zijn. Dit kan het geval zijn als de BV onvoldoende liquiditeiten heeft. Stel de BV heeft geen geld, maar slechts een vordering op de DGA, terwijl de DGA niet kan aflossen omdat hij/zij in privé te weinig geld heeft.
In die situatie kan de Belastingdienst stellen dat er een afkoop van de pensioenaanspraken heeft plaatsgevonden. Deze afkoop is belast in box 1. Bovendien is ook maximaal 20% revisierente verschuldigd. De BV moet de door haar verplicht ‘in te houden’ loonheffing op de DGA verhalen.
Dit kan een faillissement van de DGA betekenen. Er kan dan mogelijk een regeling getroffen worden met de Belastingdienst. Het is mogelijk dat de pensioenaanspraken deels niet voor verwezenlijking vatbaar zijn. In geval van liquidatie van de BV zal de DGA dan gedeeltelijk van de pensioenaanspraken af moeten zien.
Stel er is wel voldoende geld in de BV om de pensioenaanspraken te kunnen voldoen. In dat geval kunnen deze aanspraken bijvoorbeeld worden overgedragen naar een verzekeraar, een andere BV of een stichting. De achterblijvende “lege” pensioen BV kan dan geliquideerd worden.
Let op! Een (bancaire) lijfrente geldt niet als pensioen en kan hiervoor dus niet worden gebruikt.
De overdracht van de pensioenverplichtingen moet plaats vinden tegen de waarde in het economische verkeer. Deze waarde is bijna altijd hoger dan de fiscale waarde vanwege onder andere de indexatie, de marktrente (fiscaal wordt immers 4% rekenrente gebruikt) en de kosten- en winstopslag.
Meer weten?
Wilt u meer weten? Neemt u dan contact met ons op. Laat uw naam en telefoonnummer bij ons achter, dan bellen we u binnen één werkdag terug.