Waardering tegen 4% bij periodieke uitkeringen

Opties bij stamrecht uitkeren uit de BV

Mogelijkheid 1

Voordat de verplichte ingangsdatum van 65 of AOW-leeftijd is bereikt, zijn stamrechtuitkeringen optioneel; het mag wel, maar het hoeft niet.

Mogelijkheid 2

Uw BV moet aan u verplicht het stamrecht gaan uitkeren in het kalenderjaar dat u de leeftijd van 65 jaar of de AOW-leeftijd bereikt. De wat oudere stamrechtovereenkomsten gaan uit van 65 jaar, maar sinds 2012 mag dat ook de AOW-leeftijd zijn. Een stamrechtovereenkomst die uitgaat van 65 jaar kan met een aanvullende stamrechtovereenkomst worden omgezet in een ingangsdatum van AOW-leeftijd.

Wijziging in de winstberekening van de BV wegens uitspraak Hoge Raad voor Stamrecht BV’s die uitkeren

In de jaarrekening van uw BV moet de stamrechtverplichting worden opgenomen. De waarde daarvan moet worden gesteld op de totale waarde van de uitkeringen die u tegoed heeft van uw BV. Deze waarde is afhankelijk van de rente waarmee wordt gerekend (zie voorbeeld hierna).

Op grond van jurisprudentie (Hof Den Haag 16 juni 2015, nr. BK-014/00848) kon er gerekend worden met een commerciële rekenrente, nu ongeveer 1%. Deze hofuitspraak is nu echter teruggedraaid in een arrest (uitspraak) van de Hoge Raad van 14 oktober 2016 (Derde Kamer nr. 15/03451). De Hoge Raad heeft geoordeeld dat, wanneer de BV uitkeert, de BV een rente van 4% moet hanteren voor de balanswaardering, zoals wettelijk ook voor pensioenen geldt.

Het gevolg van deze uitspraak van de Hoge Raad is dat de stamrechtverplichting gedeeltelijk zal vrijvallen. Dit levert voor de BV een schijnwinst op. In het onderstaande voorbeeld maakt de BV op 1 januari 2022 een schijnwinst van € 18.005 (€ 100.000 – € 81.995). Hierover zou de BV 15% vennootschapsbelasting verschuldigd zijn, tenzij de BV nog te verrekenen verliezen heeft.

Voorbeeld

We gaan uit van een man van 65 jaar, die vanaf 1 januari 2016 een uitkering uit de BV moet gaan krijgen. De opgebouwde stamrechtverplichting bedraagt op dat moment € 100.000. De man kiest ervoor om deze stamrechtverplichting verdeeld over 15 jaar uit te betalen aan privé. In dit voorbeeld wordt geen rekening gehouden met een overgang van de uitkeringen op de partner bij eerder overlijden van de man.

Bij het bepalen van de hoogte van de uitkering, behorende bij een looptijd van 15 jaar, moet de commerciële rekenrente gebruikt worden. Deze bedroeg per 1 januari 2016 ongeveer 1%. Uit de actuariële berekening blijkt dat de man, uitgaande van een rekenrente van 1% en een stamrechtverplichting van € 100.000, 15 jaar lang een uitkering kan krijgen van € 7.861.

Indien gerekend wordt met de fiscale rekenrente van 4%, heeft de BV voor dezelfde uitkeringen (15 jaar lang € 7.861) maar een kapitaal nodig van € 81.995. Nu gerekend wordt met een hoger rendement, heeft de BV minder kapitaal nodig om dezelfde uitkeringen te kunnen doen.

Bij het bepalen van de hoogte en duur van de uitkeringen moet dus gerekend worden met de stamrechtverplichting van € 100.000,- en de commerciële rekenrente van 1%. Vervolgens moet de stamrechtverplichting op de balans van de BV gewaardeerd worden op basis van de fiscale rekenrente van 4%, waardoor deze uitkomt op € 81.995,-. Het verschil van € 18.005,- valt in het jaar dat de uitkeringen opgestart zijn vrij in de winst van de BV. Deze winst is belast tegen 15% vennootschapsbelasting.

Wilt u hierover advies? Bel of mail ons! De kosten voor een adviesgesprek bedragen € 120, – ex BTW voor de BV. Voor het opzetten en uitwerken van het uitkeringsschema kunnen wij in de meeste situaties de advieskosten voor de BV beperken tot € 350,- ex BTW.

Heeft u vragen over dit onderwerp, dan kunt u zich wenden tot Mr Paul Nielen (p.nielen@stamrechtbv.com) of Ton Vosters (ton@stamrechtbv.com) van ons kantoor.

Snel naar relevante pagina's

Hoe kunnen we u helpen?
Wilt u dat wij contact opnemen? Laat uw gegevens achter en wij bellen u terug!

Waarom u vanaf nu kiest voor Kroese en Geraerts

Meer over ons
Onze mensen
Vacatures

Wat andere mensen over ons zeggen

Beoordeeld met een 8.9 uit 10 op basis van 2566 reviews.

Posts loop skin – Review
2 juni 2023
style-one-pin
Bergen NH

Saskia

4/5

Mijn man heeft altijd alle belastingzaken gedaan en kan dat nu niet meer vanwege de ziekte van Alzeimer. Ik ben dus een volkomen leek en voel me door jullie erg gesteund. Ook word ik altijd heel vriendelijk, geduldig en met alle begrip te woord gestaan. Mijn dank hiervoor.

Posts loop skin – Review
29 mei 2023
style-one-pin
Lelystad

M

5/5

Altijd snel antwoord op vragen. Goede informatie en nauwkeurige afwikkeling.

Posts loop skin – Review
26 mei 2023
style-one-pin
Oss

Gerard

5/5

Snel antwoord bij vragen en ook de behandeling van mijn belastingaangiften altijd keurig in orde!

Posts loop skin – Review
26 mei 2023
style-one-pin
Domburg

Henk

5/5

Mijn ervaring is dat de medewerkers van StamrechtBV zorgvuldig omgaan met alle aangiftes, Jaarverslagen opmaken en wat er allemaal fiscaal verlangd wordt. Zeer tevreden.

Posts loop skin – Review
26 mei 2023
style-one-pin
Grubbenvorst

Ge Minten

5/5

Paul weet waarover hij praat en luistert goed. We voelden ons op ons gemak en hij kon ons goed uitleggen hoe e.e.a. in elkaar zit. Keurig werk.

Posts loop skin – Review
25 mei 2023
style-one-pin
Arlesheim

John

5/5

Snel , deskundig en pragmatisch

Posts loop skin – Review
25 mei 2023
style-one-pin
Maarn

Wiert

5/5

Bij onze eerdere account was de communicatie altijd vol raadsels. Toen we onze vragen bij StamrechtBV.com op tafel legden hadden we binnen 10 minuten alle antwoorden. En wat we bijzonder vonden en nog nooit hadden meegemaakt, dat alles gaat met van tevoren vastgestelde prijzen.

Posts loop skin – Review
25 mei 2023
style-one-pin
Wierden

Anne van de Keuken

5/5

Ze komen hun afspraken goed na, de administratie uploaden is een fluitje van een cent , kwaliteit voor een goede prijs.

Posts loop skin – Review
22 mei 2023
style-one-pin
Maarssen

Joan

2/5

De reactie snelheid was prima. Alleen er zou nog een antwoord gegeven worden waar een expert naar zou kijken. Dat heb nog niet gehad,

Vorige
Volgende

Vermogenszaken goed regelen? Kroese en Geraerts.

Schakel nu de grootste specialist van Nederland in. Onze adviseurs voorzien vele anderen reeds van maatwerk advies over Stamrecht BV’s, Pensioen BV’s en Lijfrente BV’s. Neem contact met ons op om vrijblijvend kennis te maken.

Voorwaarden en kleine lettertjes (100% transparantie!):

 1. De voorwaarden voor de normale administratie blijven hetzelfde (dus: €395 euro exclusief btw. Zie de pagina ‘Jaarstukken Stamrecht BV‘ voor de overige eisen zoals maximaal 75 stuks mutaties eis e.d.).
 2. We behouden ons in uitzonderingsgevallen het recht voor kosten in rekening te brengen indien uw vorige boekhouder of uzelf er een zodanig rommeltje van heeft gemaakt, dat aanzienlijke herstelwerkzaamheden nodig zijn.
 3. Het betreft een 5 jaarsovereenkomst voor een BV (zonder onderneming) zoals bijvoorbeeld een Spaar BV, Stamrecht BV of Pensioen BV met ODV, met als eerste actiejaar 2018 of 2019 en als laatste actiejaar 2022 of 2023.
 4. De 5 jaarsovereenkomst is tussentijds altijd opzegbaar zonder boete of kosten, ook ingeval van liquidatie BV, overlijden aandeelhouder e.d.
 5. De jaarstukken 2019 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2020 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 6. De jaarstukken 2020 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2021 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 7. De actie loopt tot 1 januari 2021.
 8. Op het eerste jaar van de 5 jaarsovereenkomst administratie is een korting van 100 euro van toepassing, waardoor de kosten hiervoor slechts 275 euro ex BTW zijn.
 9. De (verplichte) kennismaking en bespreking op een van onze kantoren is eveneens kosteloos.
 10. De BV is in voorgaande 10 jaren geen klant van Kroese en Geraerts of daarmee gelieerde bedrijven geweest.
 11. Het is mogelijk dat administraties van aanbiedingklanten worden verwerkt na 1 juli.
 12. De extra kosten voor de (eventuele) maandelijkse of eenmalige loonadministratie zijn per jaar 132 euro resp. 150 euro .
 13. De kosten voor een (eventuele) aangifte BTW zijn extra.
 14. Het opmaken van een akte van periodieke uitkeringen bij opstarten van de uitkeringen is eenmalig extra 40 euro.
 15. De kosten voor het opmaken van een eventuele actuariële berekening zijn nihil, indien u bij ons administratieklant bent.
 16. Alle bedragen zijn exclusief BTW.
 17. De voorwaarden voor de normale administratie blijven hetzelfde (dus: €395 euro exclusief btw. Zie de pagina ‘Jaarstukken Stamrecht BV‘ voor de overige eisen zoals maximaal 75 stuks mutaties eis e.d.).
 18. We behouden ons in uitzonderingsgevallen het recht voor kosten in rekening te brengen indien uw vorige boekhouder of uzelf er een zodanig rommeltje van heeft gemaakt, dat aanzienlijke herstelwerkzaamheden nodig zijn.
 19. Het betreft een 5 jaarsovereenkomst voor een BV (zonder onderneming) zoals bijvoorbeeld een Spaar BV, Stamrecht BV of Pensioen BV met ODV, met als eerste actiejaar 2018 of 2019 en als laatste actiejaar 2022 of 2023.
 20. De 5 jaarsovereenkomst is tussentijds altijd opzegbaar zonder boete of kosten, ook ingeval van liquidatie BV, overlijden aandeelhouder e.d.
 21. De jaarstukken 2019 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2020 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 22. De jaarstukken 2020 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2021 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 23. De actie loopt tot 1 januari 2021.
 24. Op het eerste jaar van de 5 jaarsovereenkomst administratie is een korting van 100 euro van toepassing, waardoor de kosten hiervoor slechts 275 euro ex BTW zijn.
 25. De (verplichte) kennismaking en bespreking op een van onze kantoren is eveneens kosteloos.
 26. De BV is in voorgaande 10 jaren geen klant van Kroese en Geraerts of daarmee gelieerde bedrijven geweest.
 27. Het is mogelijk dat administraties van aanbiedingklanten worden verwerkt na 1 juli.
 28. De extra kosten voor de (eventuele) maandelijkse of eenmalige loonadministratie zijn per jaar 132 euro resp. 150 euro .
 29. De kosten voor een (eventuele) aangifte BTW zijn extra.
 30. Het opmaken van een akte van periodieke uitkeringen bij opstarten van de uitkeringen is eenmalig extra 40 euro.
 31. De kosten voor het opmaken van een eventuele actuariële berekening zijn nihil, indien u bij ons administratieklant bent.
 32. Alle bedragen zijn exclusief BTW.

Wat houden onze werkzaamheden betreft uw Stamrecht BV administratie precies in?

De dienstverlening bestaat uit het opmaken van alle benodigde stukken in de meest uitgebreide vorm:

 1. De uitgebreide jaarrekening (balans, winst- en verliesrekening en toelichting),
 2. Het doen van de aangifte vennootschapsbelasting voor de BV,
 3. Het maken van de publicatiestukken voor de KVK,
 4. Het verzorgen van de notulen van de vergadering van aandeelhouders,
 5. Uw telefonische of per email gestelde vragen, opmerkingen en adviesvragen zijn gratis.