Pensioen bv: hoe werkt een pensioen in eigen beheer?

Wat is een Pensioen BV?

Een Pensioen BV is een BV die het pensioen van haar (voormalig) directeur-grootaandeelhouder in eigen beheer uitvoert. Hiertoe hebben de BV en haar dga een pensioenovereenkomst gesloten waarin is opgenomen dat de BV de dga vanaf pensioenleeftijd een levenslange uitkering toezegt. De hoogte van deze uitkering is gekoppeld aan het loon uit vroegere dienstbetrekkingen van de dga.

Heb ik een Pensioen BV?

Het belangrijkste kenmerk van een Pensioen BV is dat de BV een pensioenregeling uitvoert voor haar dga. Deze vindt zijn grondslag in het feit dat de dga werknemer is (geweest) van de BV. Als aanvulling op de arbeidsovereenkomst is voorheen ook een pensioenovereenkomst/pensioenbrief opgesteld welke in de loop der tijd meerdere malen is aangepast aan gewijzigde pensioenwetgeving.

Welke administratieve verplichtingen heeft een Pensioen BV?

Een Pensioen BV moet jaarlijks:

 • een jaarrekening opstellen;
 • een aangifte vennootschapsbelasting indienen;
 • een algemene vergadering van aandeelhouders houden en daarvan notulen opstellen;
 • de publicatiestukken deponeren bij de Kamer van Koophandel.

De fiscale waarde van de pensioenverplichting bepalen

Onderdeel van de jaarrekening die de BV op moet stellen is de balans per einde boekjaar. In deze fiscale balanswaarde moet de pensioenverplichting die de BV heeft worden opgenomen.

Ten aanzien van de waardering van deze pensioenverplichting bestaan wettelijke regels. Deze geven aan dat moet worden berekend hoeveel kapitaal de BV nodig zal hebben om aan haar pensioenverplichting te kunnen voldoen.

Sterk vereenvoudig betekent dit dat aan de hand van de hoogte van de toegezegde uitkering en de statistische levensverwachting van de dga moet worden bepaald hoeveel kapitaal er nodig is om de dga gedurende zijn/haar hele leven de uitkering uit te betalen die is afgesproken. Hierbij moet rekening worden gehouden met de aanname dat de BV jaarlijks een bepaald rendement maakt met dit kapitaal.

Het berekenen van een pensioenverplichting is erg complex en in de loop van de jaren alleen maar complexer geworden. Hierdoor wordt deze tegenwoordig nagenoeg altijd opgesteld door accountants en belastingadviseurs met specifieke kennis van actuarieel rekenen.

Welke keuzes heeft u ten aanzien van de uitkeringen uit uw BV?

De keuzes ten aanzien van de pensioenuitkeringen zijn beperkt; deze moeten ingaan op het contractueel overeengekomen tijdstip en moeten levenslang zijn.

Pensioen in eigen beheer afkopen

Sinds juli 2017 is het niet meer mogelijk om in eigen beheer pensioen op te bouwen. Dit is het gevolg van de wet uitfasering pensioen in eigen beheer. Het was in 2018 en 2019 wel mogelijk om reeds opgebouwd pensioen in de bv af te kopen. Bij afkoop pensioen in eigen beheer bent u echter belasting verschuldigd. Men kreeg wel belasting korting op deze waarde. De hoogte hiervan was afhankelijk van het moment van afkoop.

Na 31 december 2019 was de afkoop of de omzetting van een pensioen in eigen beheer niet meer mogelijk.

Huidige opties voor uw pensioen BV

 • U kunt ervoor kiezen om de commerciële waarde van uw pensioen onder te brengen bij een extrene pensioenuitvoerder.
 • Een andere optie is om het huidige opgebouwde pensioen in de pensioen bv te laten staan. Deze wordt dan maandelijks uitbetaald wanneer de dga met pensioen gaat. Er kan echter geen pensioen meer worden opgebouwd in de pensioen bv. Dit zou u middels een extrene pensioenverzekering kunnen voortzetten.

Stamrecht bv pensioen diensten

Wij kunnen voor u het volgende doen:

 • de jaarrekening opstellen;
 • de aangifte vennootschapsbelasting indienen;
 • de notulen van de algemene vergadering van aandeelhouders opstellen;
 • de publicatiestukken deponeren bij de Kamer van Koophandel;
 • de loonadministratie van de maandelijkse uitkeringen verzorgen (bij ingegane uitkeringen).

Wat kosten wij?

Onze kosten voor het opstellen van de jaarrekening, aangifte vennootschapsbelasting en de notulen van de algemene vergadering van aandeelhouders zijn € 545 ex btw per jaar. De deponering van de publicatiestukken bij de Kamer van Koophandel verzorgen wij voor € 35 ex btw per jaar.

Het verzorgen van de loonadministratie kost € 11 ex btw per maand per uitkeringsgerechtigde.

Neem contact op voor meer informatie

Bij stamrechtbv.com werken enkel specialisten die u perfect kunnen adviseren in uw situatie. Wilt u meer weten over het oprichten en beheren van een pensioen bv of wilt u advies? Schroomt u dan niet contact met ons op te nemen via het contactformulier op deze pagina.

We staan u graag te woord!

Hoe kunnen we u helpen?
Wilt u dat wij contact opnemen? Laat uw gegevens achter en wij bellen u terug!

Waarom u vanaf nu kiest voor Kroese en Geraerts

Meer over ons
Onze mensen
Vacatures

Wat andere mensen over ons zeggen

Beoordeeld met een 8.9 uit 10 op basis van 2658 reviews

Posts loop skin – Review
1 oktober 2023
style-one-pin
Wijnands

Frank

3.5/5

Korte response tijden, informatie niet altijd volledig

Posts loop skin – Review
30 september 2023
style-one-pin
Purmerend

Peter

5/5

Ook nu weer goed verzorgde cijfers en jaarrekening van mijn Stamrecht BV. Tegen betaling nemen zij het deponeren bij de KVK ook uit handen. En als er eens iets fout gaat, hoogst zelden, dan lossen ze het keurig op.

Posts loop skin – Review
30 september 2023
style-one-pin
Nieuwegein

Maarten

5/5

Keurig uitziende en nette duidelijke rapportage en snelle service.

Posts loop skin – Review
29 september 2023
style-one-pin
Nieuwerkerk Ad Ijssel

Ronald Kouwenhoven

4/5

Prettige dienstverlening

Posts loop skin – Review
29 september 2023
style-one-pin
Eindhoven

Benno

4.5/5

Uitstekende behulpzaamheid bij het indienen van de jaarlijkse gegevens vd belastingdienst

Posts loop skin – Review
29 september 2023
style-one-pin
Ridderkerk

Frans de Graaff

5/5

Snelle afhandeling van zaken door vriendelijke,service gerichte en vakkundige mensen.

Posts loop skin – Review
29 september 2023
style-one-pin
Amsterdam

Maarten

5/5

Heel blij met deze administrator.
Mijn vorige boekhouder maakte veel te veel fouten!

Posts loop skin – Review
29 september 2023
style-one-pin
Tilburg

Arthur Wetzel

5/5

Prima en snelle vakkundige ondersteuning en advies

Posts loop skin – Review
29 september 2023
style-one-pin
Bennebroek

Arthur Postmus

5/5

Goede dienstverlening en ook goed advies bij vragen.

Vorige
Volgende

Vermogenszaken goed regelen? Kroese en Geraerts.

Schakel nu de grootste specialist van Nederland in. Onze adviseurs voorzien vele anderen reeds van maatwerk advies over Stamrecht BV’s, Pensioen BV’s en Lijfrente BV’s. Neem contact met ons op om vrijblijvend kennis te maken.

Voorwaarden en kleine lettertjes (100% transparantie!):

 1. De voorwaarden voor de normale administratie blijven hetzelfde (dus: €395 euro exclusief btw. Zie de pagina ‘Jaarstukken Stamrecht BV‘ voor de overige eisen zoals maximaal 75 stuks mutaties eis e.d.).
 2. We behouden ons in uitzonderingsgevallen het recht voor kosten in rekening te brengen indien uw vorige boekhouder of uzelf er een zodanig rommeltje van heeft gemaakt, dat aanzienlijke herstelwerkzaamheden nodig zijn.
 3. Het betreft een 5 jaarsovereenkomst voor een BV (zonder onderneming) zoals bijvoorbeeld een Spaar BV, Stamrecht BV of Pensioen BV met ODV, met als eerste actiejaar 2018 of 2019 en als laatste actiejaar 2022 of 2023.
 4. De 5 jaarsovereenkomst is tussentijds altijd opzegbaar zonder boete of kosten, ook ingeval van liquidatie BV, overlijden aandeelhouder e.d.
 5. De jaarstukken 2019 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2020 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 6. De jaarstukken 2020 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2021 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 7. De actie loopt tot 1 januari 2021.
 8. Op het eerste jaar van de 5 jaarsovereenkomst administratie is een korting van 100 euro van toepassing, waardoor de kosten hiervoor slechts 275 euro ex BTW zijn.
 9. De (verplichte) kennismaking en bespreking op een van onze kantoren is eveneens kosteloos.
 10. De BV is in voorgaande 10 jaren geen klant van Kroese en Geraerts of daarmee gelieerde bedrijven geweest.
 11. Het is mogelijk dat administraties van aanbiedingklanten worden verwerkt na 1 juli.
 12. De extra kosten voor de (eventuele) maandelijkse of eenmalige loonadministratie zijn per jaar 132 euro resp. 150 euro .
 13. De kosten voor een (eventuele) aangifte BTW zijn extra.
 14. Het opmaken van een akte van periodieke uitkeringen bij opstarten van de uitkeringen is eenmalig extra 40 euro.
 15. De kosten voor het opmaken van een eventuele actuariële berekening zijn nihil, indien u bij ons administratieklant bent.
 16. Alle bedragen zijn exclusief BTW.
 17. De voorwaarden voor de normale administratie blijven hetzelfde (dus: €395 euro exclusief btw. Zie de pagina ‘Jaarstukken Stamrecht BV‘ voor de overige eisen zoals maximaal 75 stuks mutaties eis e.d.).
 18. We behouden ons in uitzonderingsgevallen het recht voor kosten in rekening te brengen indien uw vorige boekhouder of uzelf er een zodanig rommeltje van heeft gemaakt, dat aanzienlijke herstelwerkzaamheden nodig zijn.
 19. Het betreft een 5 jaarsovereenkomst voor een BV (zonder onderneming) zoals bijvoorbeeld een Spaar BV, Stamrecht BV of Pensioen BV met ODV, met als eerste actiejaar 2018 of 2019 en als laatste actiejaar 2022 of 2023.
 20. De 5 jaarsovereenkomst is tussentijds altijd opzegbaar zonder boete of kosten, ook ingeval van liquidatie BV, overlijden aandeelhouder e.d.
 21. De jaarstukken 2019 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2020 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 22. De jaarstukken 2020 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2021 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 23. De actie loopt tot 1 januari 2021.
 24. Op het eerste jaar van de 5 jaarsovereenkomst administratie is een korting van 100 euro van toepassing, waardoor de kosten hiervoor slechts 275 euro ex BTW zijn.
 25. De (verplichte) kennismaking en bespreking op een van onze kantoren is eveneens kosteloos.
 26. De BV is in voorgaande 10 jaren geen klant van Kroese en Geraerts of daarmee gelieerde bedrijven geweest.
 27. Het is mogelijk dat administraties van aanbiedingklanten worden verwerkt na 1 juli.
 28. De extra kosten voor de (eventuele) maandelijkse of eenmalige loonadministratie zijn per jaar 132 euro resp. 150 euro .
 29. De kosten voor een (eventuele) aangifte BTW zijn extra.
 30. Het opmaken van een akte van periodieke uitkeringen bij opstarten van de uitkeringen is eenmalig extra 40 euro.
 31. De kosten voor het opmaken van een eventuele actuariële berekening zijn nihil, indien u bij ons administratieklant bent.
 32. Alle bedragen zijn exclusief BTW.

Wat houden onze werkzaamheden betreft uw Stamrecht BV administratie precies in?

De dienstverlening bestaat uit het opmaken van alle benodigde stukken in de meest uitgebreide vorm:

 1. De uitgebreide jaarrekening (balans, winst- en verliesrekening en toelichting),
 2. Het doen van de aangifte vennootschapsbelasting voor de BV,
 3. Het maken van de publicatiestukken voor de KVK,
 4. Het verzorgen van de notulen van de vergadering van aandeelhouders,
 5. Uw telefonische of per email gestelde vragen, opmerkingen en adviesvragen zijn gratis.