Lenen van de BV

Mag ik, en zo ja hoeveel kan ik, lenen uit een Stamrecht BV? Deze vragen leven bij veel houders van een Stamrecht BV en hierop gaan wij hieronder nader in.

Lenen van de BV, de ‘highlights’

Een BV mag haar geld naar eigen inzicht beleggen. Het uitlenen aan haar aandeelhouder behoort ook tot de mogelijkheden. Dit vindt de Belastingdienst ook goed, mits de leenvoorwaarden marktconform (lees: gelijk aan de voorwaarden die een bank zou stellen) zijn en de BV niet in de liquiditeitsproblemen geraakt, nu niet en ook in de toekomst niet. Laatstgenoemde liquiditeitstest wordt in ieder geval behaald als het geld voor AOW-leeftijd van de begunstigde weer in de BV terugkomt.

Belangrijk aandachtspunt is het risico op vooroverlijden van de begunstigde. Ik dat geval kan het zijn dat de BV direct moet gaan uitkeren aan de tweede begunstigde(n). Daarvoor is dan wel geld nodig. Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering kan hiervoor uitkomst bieden.

Het wettelijk kader

Iedere BV heeft de mogelijkheid een lening te sluiten. Dat kan met een derde, met de eigenaar van de BV, de DGA, of met uw onderneming.

In het Burgerlijk Wetboek is bepaald dat leningen met de DGA altijd schriftelijk vastgelegd dienen te worden. Daarvoor moet er een aantal afspraken worden gemaakt op het gebied van:

 • fiscaal: aanvaardbare en dus zakelijke (onafhankelijk bepaalde) rente;
 • zekerheden;
 • aflossingsschema.

Indien u geld leent van de BV om privé een hoge(re) rente te kunnen krijgen op een privé spaarrekening, dan moet u de in privé genoten rente volledig door betalen aan de BV. Zo krijgt u daar ook een aardig rendement.

Hoe bepaalt u de zakelijke rente?

U gaat naar een bank en vraagt een offerte voor een vergelijkbaar bedrag met vergelijkbare voorwaarden. Met andere woorden: neem de spaarrente die de BV zou ontvangen met een risico-opslag percentage van minimaal 2%. Het moge duidelijk zijn dat hoe hoger het risico voor de schuldeiser/BV is dat de lening niet wordt terugbetaald, hoe hoger de rente zal moeten zijn. Sommige belastinginspecteurs eisen daarnaast voor (grote) leningen een zekerheid in de vorm van een pandrecht (voor roerende zaken) of een hypotheekrecht (voor onroerende zaken).

In principe dient de volledige lening zakelijk te zijn. Of anders gezegd: indien u zelf schuldeiser zou zijn, zou u dan onder deze voorwaarden met een willekeurige derde de betreffende lening afsluiten?

Aflossen moet altijd op de lening. De manier waarop is bespreekbaar. U kunt aflossen in termijnen, maandelijks, per kwartaal of jaarlijks. Maar het is ook mogelijk het geleende bedrag in een keer af te lossen na bijvoorbeeld 5 of 10 jaar.

Wel moet u er op letten dat de aflossingen zodanig geregeld zijn, dat de BV zonder moeite de loonbelasting over de (periodieke) uitkeringen steeds kan blijven betalen. Desnoods kunt u de netto uitkeringen verrekenen met de openstaande schuld of met de aflossingen.
Wilt u een lening verstrekken vanuit de BV aan uzelf of anderen? Neem dan contact met ons op via info@stamrechtbv.com, 0486 – 416 299 of via het contactformulier op deze pagina.

Kosten

Wij geven onze klanten kosteloos een model leningovereenkomst. Toch adviseren we u dergelijke ingewikkelde overeenkomsten niet zelf op te stellen. Wij kunnen voor u een overeenkomst op maat leveren, die voldoet aan alle eisen. De kosten daarvoor bedragen (vanaf) € 125,- ex BTW. Indien er een registratie nodig is omdat het een pandakte betreft, komt daar € 50, – ex btw bij.

Wij raden u aan niet meer dan 50% van de gelden in de BV uit te lenen.

Om belastingen bij overlijden zoals erfbelasting (als de vrijstelling wordt overschreden) en dividendbelasting (eventueel) te kunnen betalen, raden wij u aan een overlijdensrisico verzekering in stand te houden of af te sluiten, om de leningen bij overlijden uit de opbrengst van de verzekering, terug te kunnen betalen.

Hypothecaire lening voor de eigen woning

De BV kan met u een lening aangaan om de schuld die u voor de eigen woning bent aangegaan, af te lossen met het geld uit de BV. Indien het om een voortzetting gaat van een bestaande lening, dan blijft de bestaande renteaftrek voor de eigen woning bestaan ook al betaalt u niet meer de rente aan de bank, maar aan de BV.

De lening mag aflossingsvrij worden voortgezet bij de BV met behoud van renteaftrek, mits de lening eigen woning is ontstaan voor 1 januari 2013. Is de eigen woning lening aangegaan bij de bank na 1 januari 2013, dan zult u ook met de eigen BV een annuïteitenlening (dus tussentijds aflossen) moeten afspreken wilt u de renteaftrek behouden. We kunnen dit bij twijfelgevallen precies voor u uitzoeken en regelen, bel 0486 – 416 299, email: info@stamrechtbv.com of neem contact op via het contactformulier op deze pagina.

Het enige verschil is dat u niet meer aan de bank betaalt, maar rechtstreeks aan uw eigen BV. In uw privé situatie verandert er dus niets.

De BV heeft dan het geld dat ze voorheen had, niet meer op haar bankrekening staan met de opbrengst van spaarrente, maar heeft in plaats daarvan een vordering op u tegen een opbrengst van hogere rente.

Voor de BV is dat gunstig. De BV krijgt immers een hoger rendement, want de bankmarge wordt als het ware overgenomen in de BV. Het nadeel is wel dat het geld wat voor de aflossing van de lening gebruikt is, ook daadwerkelijk weg is uit de BV. Dan is het nog maar de vraag of de bank – later – bereid is om u dezelfde lening tegen dezelfde voorwaarden te verstrekken, mocht u daar om vragen.
Wederom let op: zorg er altijd voor dat de lening geheel of gedeeltelijk tijdig wordt afgelost om er zeker van te zijn dat de BV de loonbelasting over de periodieke uitkeringen en eventueel ook de netto (periodieke) uitkeringen aan uzelf kan betalen.

Wilt u een lening verstrekken vanuit de BV aan uzelf of anderen? Neem dan contact met ons op via info@stamrechtbv.com, 0486 – 416 299 of via het contactformulier op deze pagina.

Kosten

Indien nodig kunnen wij onze notaris inschakelen voor het opstellen van een eigenwoninglening-overeenkomst en hypothecaire inschrijving. U betaalt dan zelf de notariskosten ad € 700 ex BTW. Voor advies en de bemiddeling vragen wij € 250,- ex BTW.

Rekening-courant, wisselende debet- en creditstanden (€ 17.500 regeling)

Goedkeuring

De Staatssecretaris van Financiën heeft goedgekeurd dat er over een rekening-courantverhouding geen rente hoeft te worden betaald indien:

 • Het saldo van de rekening-courantverhouding gedurende het gehele kalenderjaar niet hoger dan € 17.500 positief en niet lager dan € 17.500 negatief is.
 • Bij de BV geen rente in aanmerking genomen (dus 0% rente mag dan) wordt.
 • In het geval van een rekening-courantschuld, mag deze niet in box 3 als schuld in aanmerking worden genomen.

Meer weten?

Wilt u meer weten? Neemt u dan contact met ons op. Laat uw naam en telefoonnummer bij ons achter, dan bellen we u binnen één werkdag terug.

Snel naar relevante pagina's

Hoe kunnen we u helpen?
Wilt u dat wij contact opnemen? Laat uw gegevens achter en wij bellen u terug!

Waarom u vanaf nu kiest voor Kroese en Geraerts

Wat andere mensen over ons zeggen

Beoordeeld met een 8.9 uit 10 op basis van 2274 reviews.

Posts loop skin – Review
22 september 2022
style-one-pin
Zoetermeer

Jaap

5/5

Ik heb alleen maar prettige ervaringen met StamrechtBV.

Posts loop skin – Review
19 september 2022
style-one-pin
Grubbenvorst

Patricia Minten

5/5

Ik ben al jaren klant bij Stamrecht BV, en ik ben dik tevreden. Ze hebben gedegen kennis op hun vakgebied en je wordt goed geholpen. Ik heb veel vertrouwen in die club. Ga zo door !!

Posts loop skin – Review
15 september 2022
style-one-pin
De Wilgen

J..W

5/5

Deskundig en correcte dienstverlening,dit is mijn ervaring tot nu,prima.

Posts loop skin – Review
14 september 2022
style-one-pin
Nieuwegein

Mart

5/5

Ben Al zo’n 10 jaar een zeer tevreden klant, de werknemers bij deze organisatie denken met je mee en komen met raad en oplossingen.

Posts loop skin – Review
13 september 2022
style-one-pin
WINSCHOTEN

Wim Hoekstra

4/5

wordt als klant goed geholpen. kan ook altijd bellen voor advies

Posts loop skin – Review
12 september 2022
style-one-pin
Zoetermeer

Hans

3/5

Het opstellen van jaarrekeningen gaat op professionele wijze maar er wordt weinig toelichting gegeven op eventuele aandachtsgebieden. Vaststellen jaarrekening gaat wat gehaast na het sturen van het concept. De kosten zijn niet altijd duidelijk. Vragen hierover worden niet goed beantwoord.

Posts loop skin – Review
11 september 2022
style-one-pin
Lelystad

Olga

4/5

Contact beperkt geweest. Was ook niet meer nodig. Enige wat ik me had afgevraagd (als nieuwe klant) wanneer de werkzaamheden werden gedaan i.v.m. vakantie. De input kwam nu ook prompt tijdens mijn vakantie waardoor K&G aantal weken op reactie moest wachten. Maar uiteindelijk is alles geregeld.

Posts loop skin – Review
11 september 2022
style-one-pin
Venlo

Nico

5/5

Prima

Posts loop skin – Review
10 september 2022
style-one-pin
Amsterdam

VJH Willems

5/5

prima

Vorige
Volgende

Vermogenszaken goed regelen? Kroese en Geraerts.

Schakel nu de grootste specialist van Nederland in. Onze adviseurs voorzien vele anderen reeds van maatwerk advies over Stamrecht BV’s, Pensioen BV’s en Lijfrente BV’s. Neem contact met ons op om vrijblijvend kennis te maken.

Voorwaarden en kleine lettertjes (100% transparantie!):

 1. De voorwaarden voor de normale administratie blijven hetzelfde (dus: €395 euro exclusief btw. Zie de pagina ‘Jaarstukken Stamrecht BV‘ voor de overige eisen zoals maximaal 75 stuks mutaties eis e.d.).
 2. We behouden ons in uitzonderingsgevallen het recht voor kosten in rekening te brengen indien uw vorige boekhouder of uzelf er een zodanig rommeltje van heeft gemaakt, dat aanzienlijke herstelwerkzaamheden nodig zijn.
 3. Het betreft een 5 jaarsovereenkomst voor een BV (zonder onderneming) zoals bijvoorbeeld een Spaar BV, Stamrecht BV of Pensioen BV met ODV, met als eerste actiejaar 2018 of 2019 en als laatste actiejaar 2022 of 2023.
 4. De 5 jaarsovereenkomst is tussentijds altijd opzegbaar zonder boete of kosten, ook ingeval van liquidatie BV, overlijden aandeelhouder e.d.
 5. De jaarstukken 2019 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2020 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 6. De jaarstukken 2020 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2021 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 7. De actie loopt tot 1 januari 2021.
 8. Op het eerste jaar van de 5 jaarsovereenkomst administratie is een korting van 100 euro van toepassing, waardoor de kosten hiervoor slechts 275 euro ex BTW zijn.
 9. De (verplichte) kennismaking en bespreking op een van onze kantoren is eveneens kosteloos.
 10. De BV is in voorgaande 10 jaren geen klant van Kroese en Geraerts of daarmee gelieerde bedrijven geweest.
 11. Het is mogelijk dat administraties van aanbiedingklanten worden verwerkt na 1 juli.
 12. De extra kosten voor de (eventuele) maandelijkse of eenmalige loonadministratie zijn per jaar 132 euro resp. 150 euro .
 13. De kosten voor een (eventuele) aangifte BTW zijn extra.
 14. Het opmaken van een akte van periodieke uitkeringen bij opstarten van de uitkeringen is eenmalig extra 40 euro.
 15. De kosten voor het opmaken van een eventuele actuariële berekening zijn nihil, indien u bij ons administratieklant bent.
 16. Alle bedragen zijn exclusief BTW.
 17. De voorwaarden voor de normale administratie blijven hetzelfde (dus: €395 euro exclusief btw. Zie de pagina ‘Jaarstukken Stamrecht BV‘ voor de overige eisen zoals maximaal 75 stuks mutaties eis e.d.).
 18. We behouden ons in uitzonderingsgevallen het recht voor kosten in rekening te brengen indien uw vorige boekhouder of uzelf er een zodanig rommeltje van heeft gemaakt, dat aanzienlijke herstelwerkzaamheden nodig zijn.
 19. Het betreft een 5 jaarsovereenkomst voor een BV (zonder onderneming) zoals bijvoorbeeld een Spaar BV, Stamrecht BV of Pensioen BV met ODV, met als eerste actiejaar 2018 of 2019 en als laatste actiejaar 2022 of 2023.
 20. De 5 jaarsovereenkomst is tussentijds altijd opzegbaar zonder boete of kosten, ook ingeval van liquidatie BV, overlijden aandeelhouder e.d.
 21. De jaarstukken 2019 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2020 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 22. De jaarstukken 2020 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2021 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 23. De actie loopt tot 1 januari 2021.
 24. Op het eerste jaar van de 5 jaarsovereenkomst administratie is een korting van 100 euro van toepassing, waardoor de kosten hiervoor slechts 275 euro ex BTW zijn.
 25. De (verplichte) kennismaking en bespreking op een van onze kantoren is eveneens kosteloos.
 26. De BV is in voorgaande 10 jaren geen klant van Kroese en Geraerts of daarmee gelieerde bedrijven geweest.
 27. Het is mogelijk dat administraties van aanbiedingklanten worden verwerkt na 1 juli.
 28. De extra kosten voor de (eventuele) maandelijkse of eenmalige loonadministratie zijn per jaar 132 euro resp. 150 euro .
 29. De kosten voor een (eventuele) aangifte BTW zijn extra.
 30. Het opmaken van een akte van periodieke uitkeringen bij opstarten van de uitkeringen is eenmalig extra 40 euro.
 31. De kosten voor het opmaken van een eventuele actuariële berekening zijn nihil, indien u bij ons administratieklant bent.
 32. Alle bedragen zijn exclusief BTW.

Wat houden onze werkzaamheden betreft uw Stamrecht BV administratie precies in?

De dienstverlening bestaat uit het opmaken van alle benodigde stukken in de meest uitgebreide vorm:

 1. De uitgebreide jaarrekening (balans, winst- en verliesrekening en toelichting),
 2. Het doen van de aangifte vennootschapsbelasting voor de BV,
 3. Het maken van de publicatiestukken voor de KVK,
 4. Het verzorgen van de notulen van de vergadering van aandeelhouders,
 5. Uw telefonische of per email gestelde vragen, opmerkingen en adviesvragen zijn gratis.