Geld lenen uit Stamrecht BV: Regeling geld lenen van je BV

Mag ik, en zo ja hoeveel kan ik, lenen uit een StamrechtBV? Deze vragen leven bij veel houders van een StamrechtBV en hierop gaan wij hieronder nader in.

Lenen van de BV, de ‘highlights’

Een BV mag haar geld naar eigen inzicht beleggen. Het uitlenen aan haar aandeelhouder behoort ook tot de mogelijkheden, mits de leenvoorwaarden marktconform zijn en de BV niet in de liquiditeitsproblemen geraakt. Dit houdt in dat het geld voor de AOW-leeftijd van de begunstigde weer in de BV terug moet zijn gestort.

Belangrijk aandachtspunt is het risico op vooroverlijden van de begunstigde. Ik dat geval kan het zijn dat de BV direct moet gaan uitkeren aan de tweede begunstigde(n) in plaats van periodieke uitkeringen. Hier moet dan wel geld voor zijn. Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering kan hiervoor uitkomst bieden.

Het wettelijk kader

Iedere BV heeft de mogelijkheid een lening te sluiten. Dat kan met een derde, met de eigenaar van de BV, de DGA, of met uw onderneming. Daarvoor moet er een aantal afspraken worden gemaakt op het gebied van:

 • zakelijke (onafhankelijk bepaalde) rente;
 • zekerheden;
 • aflossingsschema.

Hoe bepaalt u de zakelijke rente, zekerheden en aflossing?

U gaat naar een bank en vraagt een offerte voor een vergelijkbaar bedrag met vergelijkbare voorwaarden, bijvoorbeeld een vergelijkbaar inkomen en vermogen. Met andere woorden: neem de spaarrente die de BV zou ontvangen met een risico-opslag percentage van minimaal 2%.

Hoe hoger het risico voor de BV is dat de lening niet wordt terugbetaald, hoe hoger de rente zal moeten zijn. Sommige belastinginspecteurs zullen daarnaast voor grote leningen een zekerheid stellen aan derden in de vorm van een pandrecht of een hypotheekrecht. Dit geeft zekerheid dat degene die het geld leent aan de voorwaarden voldoet, en het ook kan terug betalen. Hij komt de afspraken na.

In principe dient de volledige lening een zakelijke lening te zijn en dient te voldoen aan zakelijke voorwaarden. Aflossen moet dan altijd op de lening. U kunt aflossen in termijnen, maandelijks, per kwartaal, of jaarlijks. Maar het is ook mogelijk het geleende bedrag in een keer af te lossen.

Hypothecaire lening uit BV

De BV kan met u een lening aangaan om de schuld die u voor de eigen woning bent aangegaan, af te lossen met het geld uit de BV. Indien het om een voortzetting gaat van een bestaande lening, dan blijft de bestaande renteaftrek voor de eigen woning bestaan ook al betaalt u niet meer de rente aan de bank, maar aan de BV.

De BV heeft dan het geld dat ze voorheen had, niet meer op haar bankrekening staan met de opbrengst van spaarrente, maar heeft in plaats daarvan een vordering op u tegen een opbrengst van hogere rente.

Voor de BV is dat gunstig. De BV krijgt immers een hoger rendement, want de bankmarge wordt als het ware overgenomen in de BV.

Het nadeel is wel dat het geld wat voor de aflossing van de lening gebruikt is, ook daadwerkelijk weg is uit de BV. De BV komt het bedrag van de lening mogelijk in de toekomst tekort waarna u zal moeten betalen. Dan is het nog maar de vraag of de bank – later – bereid is om u dezelfde lening tegen dezelfde voorwaarden te verstrekken, mocht u daar om vragen.

Kosten

Wij geven onze klanten kosteloos een model leningovereenkomst. Toch adviseren we u dergelijke ingewikkelde overeenkomsten niet zelf op te stellen.

Wij kunnen voor u een overeenkomst op maat leveren, die voldoet aan alle eisen. De kosten daarvoor bedragen € 150,- ex BTW. Indien er een registratie nodig is omdat het een pandakte betreft, komt daar € 50,- ex btw bij.

Wij raden u aan niet meer dan 50% van de gelden in de BV uit te lenen. Daarnaast raden wij u aan om een overlijdensrisico verzekering in stand te houden of af te sluiten, om de leningen bij overlijden uit de opbrengst van de verzekering, terug te kunnen betalen.

Heeft u interesse in een hypothecaire lening uit de BV? Dan kunnen wij onze notaris inschakelen voor het opstellen van een eigen woning leningovereenkomst en hypothecaire inschrijving. U betaalt dan zelf de notariskosten ad € 700 ex BTW. Voor advies en de bemiddeling vragen wij € 250,- ex BTW.

Meer weten?

Wilt u een lening verstrekken vanuit de BV aan uzelf of anderen? Neem dan contact met ons op via info@stamrechtbv.com, 0486 – 416 299 of via onderstaand contactformulier.

Snel naar relevante pagina's

Hoe kunnen we u helpen?
Wilt u dat wij contact opnemen? Laat uw gegevens achter en wij bellen u terug!

Waarom u vanaf nu kiest voor Kroese en Geraerts

Meer over ons
Onze mensen
Vacatures

Wat andere mensen over ons zeggen

Beoordeeld met een 8.9 uit 10 op basis van 2.449 reviews

Posts loop skin – Review
26 maart 2024
style-one-pin
Almere

Jago van der Most

5/5

StamrechtBV doet wat je mag verwachten elke keer weer

Posts loop skin – Review
25 maart 2024
style-one-pin
Almere

René

4/5

Informatief gesprek gehad aangaande mijn stamrecht.
De informatie die ik wilde hebben werd kort maar duidelijk en begrijpelijk uitgelegd.

Posts loop skin – Review
23 maart 2024
style-one-pin
bak

carlijn

4/5

en vooral ook veel geduld

Posts loop skin – Review
21 maart 2024
style-one-pin
Hatzmann

Johan

5/5

In 2013 stamrecht BV opgericht en ‘boekhouding’ door een bekend accountantskantoor laten verzorgen. Voor de relatief simpele boekhouding had ik met wel 6 mensen te maken. Allemaal even lief, maar erg onervaren, moesten alles navragen, en afspraken werden niet nagekomen. Uit onvrede vertrokken en naar StamrechtBV.com gegaan. In verband met corona intake telefonisch door Ton Vosters. Kundig, to the point, helder, snel en duidelijk. Wát een verademing. Ook de behandelaar van mijn dossier (Johny Mo) is een verademing. Alle lof voor dit bedrijf. Had ik direct hen moeten gaan. Ga nu de BV opheffen maar zal dit bedrijf bij iedereen willen aanbevelen. Gewoon doen! En nee, ik heb geen aandelen in dit bedrijf

Posts loop skin – Review
21 maart 2024
style-one-pin
Eemnes

Bert

4.5/5

Goede adviezen over wat financieel/fiscaal de beste opties zijn. Heldere en complete communicatie.

Posts loop skin – Review
20 maart 2024
style-one-pin
Jaksic

Darko

4/5

Boven verwachting

Posts loop skin – Review
20 maart 2024
style-one-pin
Beusichem

Lowieke

3.5/5

Snelle afhandeling van de aangeleverde bankafschriften en rekeningen.
Met een paar mailcontacten alle jaarstukken gereed en ingediend.

Posts loop skin – Review
20 maart 2024
style-one-pin
Rijen

Peter van Gils

4/5

Al jaren door dezelfde persoon die onze gegevens steeds correct en snel afhandeld.

Posts loop skin – Review
20 maart 2024
style-one-pin
Albasserdam

Paul

5/5

Verzoeken voor opnames vanuit stamrecht worden vlot en accuraat behandeld en afgewerkt. Dit gaat jaar in jaar uit door. Zo ook met de aangifte en het opstellen van de jaarrekening. Bij contact altijd vriendelijk.

Vorige
Volgende

Vermogenszaken goed regelen? Kroese en Geraerts.

Schakel nu de grootste specialist van Nederland in. Onze adviseurs voorzien vele anderen reeds van maatwerk advies over Stamrecht BV’s, Pensioen BV’s en Lijfrente BV’s. Neem contact met ons op om vrijblijvend kennis te maken.

Voorwaarden en kleine lettertjes (100% transparantie!):

 1. De voorwaarden voor de normale administratie blijven hetzelfde (dus: €395 euro exclusief btw. Zie de pagina ‘Jaarstukken Stamrecht BV‘ voor de overige eisen zoals maximaal 75 stuks mutaties eis e.d.).
 2. We behouden ons in uitzonderingsgevallen het recht voor kosten in rekening te brengen indien uw vorige boekhouder of uzelf er een zodanig rommeltje van heeft gemaakt, dat aanzienlijke herstelwerkzaamheden nodig zijn.
 3. Het betreft een 5 jaarsovereenkomst voor een BV (zonder onderneming) zoals bijvoorbeeld een Spaar BV, Stamrecht BV of Pensioen BV met ODV, met als eerste actiejaar 2018 of 2019 en als laatste actiejaar 2022 of 2023.
 4. De 5 jaarsovereenkomst is tussentijds altijd opzegbaar zonder boete of kosten, ook ingeval van liquidatie BV, overlijden aandeelhouder e.d.
 5. De jaarstukken 2019 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2020 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 6. De jaarstukken 2020 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2021 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 7. De actie loopt tot 1 januari 2021.
 8. Op het eerste jaar van de 5 jaarsovereenkomst administratie is een korting van 100 euro van toepassing, waardoor de kosten hiervoor slechts 275 euro ex BTW zijn.
 9. De (verplichte) kennismaking en bespreking op een van onze kantoren is eveneens kosteloos.
 10. De BV is in voorgaande 10 jaren geen klant van Kroese en Geraerts of daarmee gelieerde bedrijven geweest.
 11. Het is mogelijk dat administraties van aanbiedingklanten worden verwerkt na 1 juli.
 12. De extra kosten voor de (eventuele) maandelijkse of eenmalige loonadministratie zijn per jaar 132 euro resp. 150 euro .
 13. De kosten voor een (eventuele) aangifte BTW zijn extra.
 14. Het opmaken van een akte van periodieke uitkeringen bij opstarten van de uitkeringen is eenmalig extra 40 euro.
 15. De kosten voor het opmaken van een eventuele actuariële berekening zijn nihil, indien u bij ons administratieklant bent.
 16. Alle bedragen zijn exclusief BTW.
 17. De voorwaarden voor de normale administratie blijven hetzelfde (dus: €395 euro exclusief btw. Zie de pagina ‘Jaarstukken Stamrecht BV‘ voor de overige eisen zoals maximaal 75 stuks mutaties eis e.d.).
 18. We behouden ons in uitzonderingsgevallen het recht voor kosten in rekening te brengen indien uw vorige boekhouder of uzelf er een zodanig rommeltje van heeft gemaakt, dat aanzienlijke herstelwerkzaamheden nodig zijn.
 19. Het betreft een 5 jaarsovereenkomst voor een BV (zonder onderneming) zoals bijvoorbeeld een Spaar BV, Stamrecht BV of Pensioen BV met ODV, met als eerste actiejaar 2018 of 2019 en als laatste actiejaar 2022 of 2023.
 20. De 5 jaarsovereenkomst is tussentijds altijd opzegbaar zonder boete of kosten, ook ingeval van liquidatie BV, overlijden aandeelhouder e.d.
 21. De jaarstukken 2019 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2020 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 22. De jaarstukken 2020 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2021 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 23. De actie loopt tot 1 januari 2021.
 24. Op het eerste jaar van de 5 jaarsovereenkomst administratie is een korting van 100 euro van toepassing, waardoor de kosten hiervoor slechts 275 euro ex BTW zijn.
 25. De (verplichte) kennismaking en bespreking op een van onze kantoren is eveneens kosteloos.
 26. De BV is in voorgaande 10 jaren geen klant van Kroese en Geraerts of daarmee gelieerde bedrijven geweest.
 27. Het is mogelijk dat administraties van aanbiedingklanten worden verwerkt na 1 juli.
 28. De extra kosten voor de (eventuele) maandelijkse of eenmalige loonadministratie zijn per jaar 132 euro resp. 150 euro .
 29. De kosten voor een (eventuele) aangifte BTW zijn extra.
 30. Het opmaken van een akte van periodieke uitkeringen bij opstarten van de uitkeringen is eenmalig extra 40 euro.
 31. De kosten voor het opmaken van een eventuele actuariële berekening zijn nihil, indien u bij ons administratieklant bent.
 32. Alle bedragen zijn exclusief BTW.

Wat houden onze werkzaamheden betreft uw Stamrecht BV administratie precies in?

De dienstverlening bestaat uit het opmaken van alle benodigde stukken in de meest uitgebreide vorm:

 1. De uitgebreide jaarrekening (balans, winst- en verliesrekening en toelichting),
 2. Het doen van de aangifte vennootschapsbelasting voor de BV,
 3. Het maken van de publicatiestukken voor de KVK,
 4. Het verzorgen van de notulen van de vergadering van aandeelhouders,
 5. Uw telefonische of per email gestelde vragen, opmerkingen en adviesvragen zijn gratis.