Stamrecht BV opheffen: Stappen ontbinden Stamrecht BV

Zodra een Stamrecht BV haar stamrechtverplichtingen volledig heeft uitgevoerd, kan deze worden opgeheven. Hiervan is sprake als zij het volledige bedrag waarop de begunstigde recht heeft uitgekeerd heeft. De balanswaardering van de stamrechtverplichting staat dan op € 0. 

Hoe beëindig ik een Stamrecht BV? En is het eigenlijk wel voordelig in mijn situatie?

Ontbinding Stamrecht BV in vogelvlucht

Bij opheffing van een Stamrecht BV worden allereerst eventuele schulden beoordeeld. De wet geeft aan dat de BV bij opheffing geen baten of schulden mag hebben. Deze dienen eerst te worden voldaan middels:

 • periodieke uitkeringen;
 • gedeeltelijke afko(o)p(en);
 • een afkoop ineens (vrijwillige afkopen kunnen vanaf 2014)

Ook moet worden onderzocht of de BV over bezittingen beschikt. Als de waarde van de bezittingen hoger zijn dan het aandelen kapitaal, moeten deze worden uitbetaald. Deze moeten als dividend worden uitgekeerd aan de aandeelhouders. Daarna kan de bankrekening van de BV worden opgeheven met akkoord van de Kamer van Koophandel.

Turboliquidatie

Heeft u uw Stamrecht BV enkel gebruikt voor uw ontslagvergoeding bij een gouden handdruk? Dan is een versnelde opheffing van de BV mogelijk. Deze vlugge opheffing van een Stamrecht BV noemen we een ‘turboliquidatie’.

Het is bij turboliquidatie enkel nodig om het geld uit uw Stamrecht BV te halen. De Stamrecht BV houdt dan direct op te bestaan.

Er hoeft in dat geval geen vereffening plaats te vinden. Bovendien is er geen publicatieplicht. Een publicatieplicht is wel van toepassing bij een ontbinding van een Stamrecht BV met een actieve onderneming.

Wij kunnen voor u de Stamrecht BV ontbinden voor een prijs van € 350 exclusief btw.

Bepaling afkoopwaarde

Bij afkoop van een lopende uitkering, wordt de waarde van de stamrechtuitkering actuarieel bepaald. Dit houdt in dat de bepaling wordt gedaan met de huidige commerciële rekenrente. Deze wordt niet gedaan met de fiscale waarde van de voorziening.

Let op het volgende bij het afkopen

Bij afkoop van de stamrechtverplichting dient u met het volgende rekening te houden:

Berekening van afkoop

 • Er is sprake van een nog niet ingegane periodieke stamrecht uitkering:
  • Er is jaarlijks opgerent tegen een vast of variabel percentage. De afkoopwaarde kan dan middels oprenting bepaald worden.
 • Er is reeds sprake van een ingegane periodieke stamrecht uitkering:
  • Voor de ingegane uitkering dient de waarde bepaald te worden tegen een commerciële (nu lage) rekenrente
 • Een deel van de oorspronkelijke stamrechtvoorziening is ingegaan en een deel is niet ingegaan:
  • U dient de berekeningen te splitsen. Een deel dat is ingegaan en een deel dat nog is niet ingegaan. Wij kunnen de benodigde afkoop berekeningen voor u maken.
 • Ook als de Stamrecht BV verliezen heeft geleden kan de stamrechtverplichting worden afgekocht. Hiervoor is echter wel een goedkeuring van de belastingdienst noodzakelijk.
  • Bij een gedeeltelijke afkoop blijft de BV gewoon in stand. Bij volledige afkoop kan de BV ook in stand blijven. Dit kan bijvoorbeeld als beleggings-BV (geen box 3 heffing) of Hypotheek-BV. Het is dus nooit verplicht de BV op te heffen.

Vanzelfsprekend zijn wij volledig thuis in deze tak van sport en helpen we u er graag mee.

Kosten voor de diverse werkzaamheden

Jaarrekening en aangiften regulier voorgaand jaar (minder dan 75 mutaties en bij 5 jaar contract)€ 395
Jaarrekening en aangiften lopend jaar (gedeeltelijk boekjaar) en liquidatieafrekening, mits gelijktijdig aangeleverd met voorgaand jaar (minder dan 75 mutaties)€ 395
Berekening actuariële en en/of niet actuariële waarde stamrechtverplichting€ 95
Aangifte loonbelasting (eenmalig)€ 50
Aanvragen loonbelastingnummer (indien noodzakelijk)€ 35
Ontbinding BV€ 350
Mogelijke dividenduitkering en – aangifte bij liquidatieINBEGREPEN
Vergaderingen AandeelhoudersINBEGREPEN
Werkzaamheden handelsregisterINBEGREPEN

Alle bedragen zijn exclusief 21% BTW.

Meer weten?

We staan u graag persoonlijk te woord voor vragen en opmerkingen. U belt 0486 – 416 299, of u vulthet contactformulier op deze pagina in en we bellen u binnen een werkdag terug.

Snel naar relevante pagina's

Hoe kunnen we u helpen?
Wilt u dat wij contact opnemen? Laat uw gegevens achter en wij bellen u terug!

Waarom u vanaf nu kiest voor Kroese en Geraerts

Meer over ons
Onze mensen
Vacatures

Wat andere mensen over ons zeggen

Beoordeeld met een 8.9 uit 10 op basis van 2566 reviews.

Posts loop skin – Review
2 juni 2023
style-one-pin
Bergen NH

Saskia

4/5

Mijn man heeft altijd alle belastingzaken gedaan en kan dat nu niet meer vanwege de ziekte van Alzeimer. Ik ben dus een volkomen leek en voel me door jullie erg gesteund. Ook word ik altijd heel vriendelijk, geduldig en met alle begrip te woord gestaan. Mijn dank hiervoor.

Posts loop skin – Review
29 mei 2023
style-one-pin
Lelystad

M

5/5

Altijd snel antwoord op vragen. Goede informatie en nauwkeurige afwikkeling.

Posts loop skin – Review
26 mei 2023
style-one-pin
Oss

Gerard

5/5

Snel antwoord bij vragen en ook de behandeling van mijn belastingaangiften altijd keurig in orde!

Posts loop skin – Review
26 mei 2023
style-one-pin
Domburg

Henk

5/5

Mijn ervaring is dat de medewerkers van StamrechtBV zorgvuldig omgaan met alle aangiftes, Jaarverslagen opmaken en wat er allemaal fiscaal verlangd wordt. Zeer tevreden.

Posts loop skin – Review
26 mei 2023
style-one-pin
Grubbenvorst

Ge Minten

5/5

Paul weet waarover hij praat en luistert goed. We voelden ons op ons gemak en hij kon ons goed uitleggen hoe e.e.a. in elkaar zit. Keurig werk.

Posts loop skin – Review
25 mei 2023
style-one-pin
Arlesheim

John

5/5

Snel , deskundig en pragmatisch

Posts loop skin – Review
25 mei 2023
style-one-pin
Maarn

Wiert

5/5

Bij onze eerdere account was de communicatie altijd vol raadsels. Toen we onze vragen bij StamrechtBV.com op tafel legden hadden we binnen 10 minuten alle antwoorden. En wat we bijzonder vonden en nog nooit hadden meegemaakt, dat alles gaat met van tevoren vastgestelde prijzen.

Posts loop skin – Review
25 mei 2023
style-one-pin
Wierden

Anne van de Keuken

5/5

Ze komen hun afspraken goed na, de administratie uploaden is een fluitje van een cent , kwaliteit voor een goede prijs.

Posts loop skin – Review
22 mei 2023
style-one-pin
Maarssen

Joan

2/5

De reactie snelheid was prima. Alleen er zou nog een antwoord gegeven worden waar een expert naar zou kijken. Dat heb nog niet gehad,

Vorige
Volgende

Vermogenszaken goed regelen? Kroese en Geraerts.

Schakel nu de grootste specialist van Nederland in. Onze adviseurs voorzien vele anderen reeds van maatwerk advies over Stamrecht BV’s, Pensioen BV’s en Lijfrente BV’s. Neem contact met ons op om vrijblijvend kennis te maken.

Voorwaarden en kleine lettertjes (100% transparantie!):

 1. De voorwaarden voor de normale administratie blijven hetzelfde (dus: €395 euro exclusief btw. Zie de pagina ‘Jaarstukken Stamrecht BV‘ voor de overige eisen zoals maximaal 75 stuks mutaties eis e.d.).
 2. We behouden ons in uitzonderingsgevallen het recht voor kosten in rekening te brengen indien uw vorige boekhouder of uzelf er een zodanig rommeltje van heeft gemaakt, dat aanzienlijke herstelwerkzaamheden nodig zijn.
 3. Het betreft een 5 jaarsovereenkomst voor een BV (zonder onderneming) zoals bijvoorbeeld een Spaar BV, Stamrecht BV of Pensioen BV met ODV, met als eerste actiejaar 2018 of 2019 en als laatste actiejaar 2022 of 2023.
 4. De 5 jaarsovereenkomst is tussentijds altijd opzegbaar zonder boete of kosten, ook ingeval van liquidatie BV, overlijden aandeelhouder e.d.
 5. De jaarstukken 2019 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2020 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 6. De jaarstukken 2020 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2021 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 7. De actie loopt tot 1 januari 2021.
 8. Op het eerste jaar van de 5 jaarsovereenkomst administratie is een korting van 100 euro van toepassing, waardoor de kosten hiervoor slechts 275 euro ex BTW zijn.
 9. De (verplichte) kennismaking en bespreking op een van onze kantoren is eveneens kosteloos.
 10. De BV is in voorgaande 10 jaren geen klant van Kroese en Geraerts of daarmee gelieerde bedrijven geweest.
 11. Het is mogelijk dat administraties van aanbiedingklanten worden verwerkt na 1 juli.
 12. De extra kosten voor de (eventuele) maandelijkse of eenmalige loonadministratie zijn per jaar 132 euro resp. 150 euro .
 13. De kosten voor een (eventuele) aangifte BTW zijn extra.
 14. Het opmaken van een akte van periodieke uitkeringen bij opstarten van de uitkeringen is eenmalig extra 40 euro.
 15. De kosten voor het opmaken van een eventuele actuariële berekening zijn nihil, indien u bij ons administratieklant bent.
 16. Alle bedragen zijn exclusief BTW.
 17. De voorwaarden voor de normale administratie blijven hetzelfde (dus: €395 euro exclusief btw. Zie de pagina ‘Jaarstukken Stamrecht BV‘ voor de overige eisen zoals maximaal 75 stuks mutaties eis e.d.).
 18. We behouden ons in uitzonderingsgevallen het recht voor kosten in rekening te brengen indien uw vorige boekhouder of uzelf er een zodanig rommeltje van heeft gemaakt, dat aanzienlijke herstelwerkzaamheden nodig zijn.
 19. Het betreft een 5 jaarsovereenkomst voor een BV (zonder onderneming) zoals bijvoorbeeld een Spaar BV, Stamrecht BV of Pensioen BV met ODV, met als eerste actiejaar 2018 of 2019 en als laatste actiejaar 2022 of 2023.
 20. De 5 jaarsovereenkomst is tussentijds altijd opzegbaar zonder boete of kosten, ook ingeval van liquidatie BV, overlijden aandeelhouder e.d.
 21. De jaarstukken 2019 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2020 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 22. De jaarstukken 2020 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2021 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 23. De actie loopt tot 1 januari 2021.
 24. Op het eerste jaar van de 5 jaarsovereenkomst administratie is een korting van 100 euro van toepassing, waardoor de kosten hiervoor slechts 275 euro ex BTW zijn.
 25. De (verplichte) kennismaking en bespreking op een van onze kantoren is eveneens kosteloos.
 26. De BV is in voorgaande 10 jaren geen klant van Kroese en Geraerts of daarmee gelieerde bedrijven geweest.
 27. Het is mogelijk dat administraties van aanbiedingklanten worden verwerkt na 1 juli.
 28. De extra kosten voor de (eventuele) maandelijkse of eenmalige loonadministratie zijn per jaar 132 euro resp. 150 euro .
 29. De kosten voor een (eventuele) aangifte BTW zijn extra.
 30. Het opmaken van een akte van periodieke uitkeringen bij opstarten van de uitkeringen is eenmalig extra 40 euro.
 31. De kosten voor het opmaken van een eventuele actuariële berekening zijn nihil, indien u bij ons administratieklant bent.
 32. Alle bedragen zijn exclusief BTW.

Wat houden onze werkzaamheden betreft uw Stamrecht BV administratie precies in?

De dienstverlening bestaat uit het opmaken van alle benodigde stukken in de meest uitgebreide vorm:

 1. De uitgebreide jaarrekening (balans, winst- en verliesrekening en toelichting),
 2. Het doen van de aangifte vennootschapsbelasting voor de BV,
 3. Het maken van de publicatiestukken voor de KVK,
 4. Het verzorgen van de notulen van de vergadering van aandeelhouders,
 5. Uw telefonische of per email gestelde vragen, opmerkingen en adviesvragen zijn gratis.