Stamrecht BV opheffen: Stappen ontbinden Stamrecht BV

Zodra een Stamrecht BV haar stamrechtverplichtingen volledig heeft uitgevoerd, kan deze worden opgeheven. Hiervan is sprake als zij het volledige bedrag waarop de begunstigde recht heeft uitgekeerd heeft. De balanswaardering van de stamrechtverplichting staat dan op € 0. 

Hoe beëindig ik een Stamrecht BV? En is het eigenlijk wel voordelig in mijn situatie?

Ontbinding Stamrecht BV in vogelvlucht

Bij opheffing van een Stamrecht BV worden allereerst eventuele schulden beoordeeld. De wet geeft aan dat de BV bij opheffing geen baten of schulden mag hebben. Deze dienen eerst te worden voldaan middels:

 • periodieke uitkeringen;
 • gedeeltelijke afko(o)p(en);
 • een afkoop ineens (vrijwillige afkopen kunnen vanaf 2014)

Ook moet worden onderzocht of de BV over bezittingen beschikt. Als de waarde van de bezittingen hoger zijn dan het aandelen kapitaal, moeten deze worden uitbetaald. Deze moeten als dividend worden uitgekeerd aan de aandeelhouders. Daarna kan de bankrekening van de BV worden opgeheven met akkoord van de Kamer van Koophandel.

Turboliquidatie

Heeft u uw Stamrecht BV enkel gebruikt voor uw ontslagvergoeding bij een gouden handdruk? Dan is een versnelde opheffing van de BV mogelijk. Deze vlugge opheffing van een Stamrecht BV noemen we een ‘turboliquidatie’.

Het is bij turboliquidatie enkel nodig om het geld uit uw Stamrecht BV te halen. De Stamrecht BV houdt dan direct op te bestaan.

Er hoeft in dat geval geen vereffening plaats te vinden. Bovendien is er geen publicatieplicht. Een publicatieplicht is wel van toepassing bij een ontbinding van een Stamrecht BV met een actieve onderneming.

Wij kunnen voor u de Stamrecht BV ontbinden voor een prijs van € 425,- exclusief btw.

Bepaling afkoopwaarde

Bij afkoop van een lopende uitkering, wordt de waarde van de stamrechtuitkering actuarieel bepaald. Dit houdt in dat de bepaling wordt gedaan met de huidige commerciële rekenrente. Deze wordt niet gedaan met de fiscale waarde van de voorziening.

Let op het volgende bij het afkopen

Bij afkoop van de stamrechtverplichting dient u met het volgende rekening te houden:

Berekening van afkoop

 • Er is sprake van een nog niet ingegane periodieke stamrecht uitkering:
  • Er is jaarlijks opgerent tegen een vast of variabel percentage. De afkoopwaarde kan dan middels oprenting bepaald worden.
 • Er is reeds sprake van een ingegane periodieke stamrecht uitkering:
  • Voor de ingegane uitkering dient de waarde bepaald te worden tegen een commerciële (nu lage) rekenrente
 • Een deel van de oorspronkelijke stamrechtvoorziening is ingegaan en een deel is niet ingegaan:
  • U dient de berekeningen te splitsen. Een deel dat is ingegaan en een deel dat nog is niet ingegaan. Wij kunnen de benodigde afkoop berekeningen voor u maken.
 • Ook als de Stamrecht BV verliezen heeft geleden kan de stamrechtverplichting worden afgekocht. Hiervoor is echter wel een goedkeuring van de belastingdienst noodzakelijk.
  • Bij een gedeeltelijke afkoop blijft de BV gewoon in stand. Bij volledige afkoop kan de BV ook in stand blijven. Dit kan bijvoorbeeld als beleggings-BV (geen box 3 heffing) of Hypotheek-BV. Het is dus nooit verplicht de BV op te heffen.

Vanzelfsprekend zijn wij volledig thuis in deze tak van sport en helpen we u er graag mee.

Kosten voor de diverse werkzaamheden

Jaarrekening en aangiften regulier voorgaand jaar (minder dan 75 mutaties en bij 5 jaar contract)€ 395,-
Jaarrekening en aangiften lopend jaar (gedeeltelijk boekjaar) en liquidatieafrekening, mits gelijktijdig aangeleverd met voorgaand jaar (minder dan 75 mutaties)€ 395,-
Berekening actuariële en en/of niet actuariële waarde stamrechtverplichting€ 375,-
Aangifte loonbelasting (eenmalig)€ 50
Aanvragen loonbelastingnummer (indien noodzakelijk)€ 35
Ontbinding BV€ 425,-
Mogelijke dividenduitkering en – aangifte bij liquidatieINBEGREPEN
Vergaderingen AandeelhoudersINBEGREPEN
Werkzaamheden handelsregisterINBEGREPEN

Alle bedragen zijn exclusief 21% BTW.

Meer weten?

We staan u graag persoonlijk te woord voor vragen en opmerkingen. U belt 0486 – 416 299, of u vulthet contactformulier op deze pagina in en we bellen u binnen een werkdag terug.

Snel naar relevante pagina's

Hoe kunnen we u helpen?
Wilt u dat wij contact opnemen? Laat uw gegevens achter en wij bellen u terug!

Waarom u vanaf nu kiest voor Kroese en Geraerts

Meer over ons
Onze mensen
Vacatures

Wat andere mensen over ons zeggen

Beoordeeld met een 8.9 uit 10 op basis van 2828 reviews

Posts loop skin – Review
26 maart 2024
style-one-pin
Almere

Jago van der Most

5/5

StamrechtBV doet wat je mag verwachten elke keer weer

Posts loop skin – Review
25 maart 2024
style-one-pin
Almere

René

4/5

Informatief gesprek gehad aangaande mijn stamrecht.
De informatie die ik wilde hebben werd kort maar duidelijk en begrijpelijk uitgelegd.

Posts loop skin – Review
23 maart 2024
style-one-pin
bak

carlijn

4/5

en vooral ook veel geduld

Posts loop skin – Review
21 maart 2024
style-one-pin
Hatzmann

Johan

5/5

In 2013 stamrecht BV opgericht en ‘boekhouding’ door een bekend accountantskantoor laten verzorgen. Voor de relatief simpele boekhouding had ik met wel 6 mensen te maken. Allemaal even lief, maar erg onervaren, moesten alles navragen, en afspraken werden niet nagekomen. Uit onvrede vertrokken en naar StamrechtBV.com gegaan. In verband met corona intake telefonisch door Ton Vosters. Kundig, to the point, helder, snel en duidelijk. Wát een verademing. Ook de behandelaar van mijn dossier (Johny Mo) is een verademing. Alle lof voor dit bedrijf. Had ik direct hen moeten gaan. Ga nu de BV opheffen maar zal dit bedrijf bij iedereen willen aanbevelen. Gewoon doen! En nee, ik heb geen aandelen in dit bedrijf

Posts loop skin – Review
21 maart 2024
style-one-pin
Eemnes

Bert

4.5/5

Goede adviezen over wat financieel/fiscaal de beste opties zijn. Heldere en complete communicatie.

Posts loop skin – Review
20 maart 2024
style-one-pin
Jaksic

Darko

4/5

Boven verwachting

Posts loop skin – Review
20 maart 2024
style-one-pin
Beusichem

Lowieke

3.5/5

Snelle afhandeling van de aangeleverde bankafschriften en rekeningen.
Met een paar mailcontacten alle jaarstukken gereed en ingediend.

Posts loop skin – Review
20 maart 2024
style-one-pin
Rijen

Peter van Gils

4/5

Al jaren door dezelfde persoon die onze gegevens steeds correct en snel afhandeld.

Posts loop skin – Review
20 maart 2024
style-one-pin
Albasserdam

Paul

5/5

Verzoeken voor opnames vanuit stamrecht worden vlot en accuraat behandeld en afgewerkt. Dit gaat jaar in jaar uit door. Zo ook met de aangifte en het opstellen van de jaarrekening. Bij contact altijd vriendelijk.

Vorige
Volgende

Vermogenszaken goed regelen? Kroese en Geraerts.

Schakel nu de grootste specialist van Nederland in. Onze adviseurs voorzien vele anderen reeds van maatwerk advies over Stamrecht BV’s, Pensioen BV’s en Lijfrente BV’s. Neem contact met ons op om vrijblijvend kennis te maken.

Voorwaarden en kleine lettertjes (100% transparantie!):

 1. De voorwaarden voor de normale administratie blijven hetzelfde (dus: €395 euro exclusief btw. Zie de pagina ‘Jaarstukken Stamrecht BV‘ voor de overige eisen zoals maximaal 75 stuks mutaties eis e.d.).
 2. We behouden ons in uitzonderingsgevallen het recht voor kosten in rekening te brengen indien uw vorige boekhouder of uzelf er een zodanig rommeltje van heeft gemaakt, dat aanzienlijke herstelwerkzaamheden nodig zijn.
 3. Het betreft een 5 jaarsovereenkomst voor een BV (zonder onderneming) zoals bijvoorbeeld een Spaar BV, Stamrecht BV of Pensioen BV met ODV, met als eerste actiejaar 2018 of 2019 en als laatste actiejaar 2022 of 2023.
 4. De 5 jaarsovereenkomst is tussentijds altijd opzegbaar zonder boete of kosten, ook ingeval van liquidatie BV, overlijden aandeelhouder e.d.
 5. De jaarstukken 2019 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2020 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 6. De jaarstukken 2020 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2021 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 7. De actie loopt tot 1 januari 2021.
 8. Op het eerste jaar van de 5 jaarsovereenkomst administratie is een korting van 100 euro van toepassing, waardoor de kosten hiervoor slechts 275 euro ex BTW zijn.
 9. De (verplichte) kennismaking en bespreking op een van onze kantoren is eveneens kosteloos.
 10. De BV is in voorgaande 10 jaren geen klant van Kroese en Geraerts of daarmee gelieerde bedrijven geweest.
 11. Het is mogelijk dat administraties van aanbiedingklanten worden verwerkt na 1 juli.
 12. De extra kosten voor de (eventuele) maandelijkse of eenmalige loonadministratie zijn per jaar 132 euro resp. 150 euro .
 13. De kosten voor een (eventuele) aangifte BTW zijn extra.
 14. Het opmaken van een akte van periodieke uitkeringen bij opstarten van de uitkeringen is eenmalig extra 40 euro.
 15. De kosten voor het opmaken van een eventuele actuariële berekening zijn nihil, indien u bij ons administratieklant bent.
 16. Alle bedragen zijn exclusief BTW.
 17. De voorwaarden voor de normale administratie blijven hetzelfde (dus: €395 euro exclusief btw. Zie de pagina ‘Jaarstukken Stamrecht BV‘ voor de overige eisen zoals maximaal 75 stuks mutaties eis e.d.).
 18. We behouden ons in uitzonderingsgevallen het recht voor kosten in rekening te brengen indien uw vorige boekhouder of uzelf er een zodanig rommeltje van heeft gemaakt, dat aanzienlijke herstelwerkzaamheden nodig zijn.
 19. Het betreft een 5 jaarsovereenkomst voor een BV (zonder onderneming) zoals bijvoorbeeld een Spaar BV, Stamrecht BV of Pensioen BV met ODV, met als eerste actiejaar 2018 of 2019 en als laatste actiejaar 2022 of 2023.
 20. De 5 jaarsovereenkomst is tussentijds altijd opzegbaar zonder boete of kosten, ook ingeval van liquidatie BV, overlijden aandeelhouder e.d.
 21. De jaarstukken 2019 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2020 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 22. De jaarstukken 2020 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2021 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 23. De actie loopt tot 1 januari 2021.
 24. Op het eerste jaar van de 5 jaarsovereenkomst administratie is een korting van 100 euro van toepassing, waardoor de kosten hiervoor slechts 275 euro ex BTW zijn.
 25. De (verplichte) kennismaking en bespreking op een van onze kantoren is eveneens kosteloos.
 26. De BV is in voorgaande 10 jaren geen klant van Kroese en Geraerts of daarmee gelieerde bedrijven geweest.
 27. Het is mogelijk dat administraties van aanbiedingklanten worden verwerkt na 1 juli.
 28. De extra kosten voor de (eventuele) maandelijkse of eenmalige loonadministratie zijn per jaar 132 euro resp. 150 euro .
 29. De kosten voor een (eventuele) aangifte BTW zijn extra.
 30. Het opmaken van een akte van periodieke uitkeringen bij opstarten van de uitkeringen is eenmalig extra 40 euro.
 31. De kosten voor het opmaken van een eventuele actuariële berekening zijn nihil, indien u bij ons administratieklant bent.
 32. Alle bedragen zijn exclusief BTW.

Wat houden onze werkzaamheden betreft uw Stamrecht BV administratie precies in?

De dienstverlening bestaat uit het opmaken van alle benodigde stukken in de meest uitgebreide vorm:

 1. De uitgebreide jaarrekening (balans, winst- en verliesrekening en toelichting),
 2. Het doen van de aangifte vennootschapsbelasting voor de BV,
 3. Het maken van de publicatiestukken voor de KVK,
 4. Het verzorgen van de notulen van de vergadering van aandeelhouders,
 5. Uw telefonische of per email gestelde vragen, opmerkingen en adviesvragen zijn gratis.