De grootste stamrecht specialist van Nederland 
- al meer dan 4000 Stamrecht BV's bediend!

Aangifte inkomstenbelasting: hoe wordt mijn inkomen belast?

Voor 1 mei 2021 moet de aangifte inkomstenbelasting 2020 worden ingediend. In deze aangifte informeert u de Belastingdienst over uw inkomsten in 2020. Indien het niet lukt om voor deze datum aangifte te doen dan kunt u uitstel vragen. Doet u niet op tijd aangifte en vraagt u geen uitstel aan? Dan riskeert u een fikse boete. Ons advies is dan ook op ruim op tijd uw aangifte voor te bereiden en deze in te dienen, al dan niet met hulp van een belastingadviseur.

U kunt aangifte doen vanaf 1 maart 2021. Bent u eigenaar van een stamrecht bv? Houdt er dan rekening mee dat u ook inkomstenbelasting betaalt over de periodieke uitkeringen en eventuele dividenduitkeringen van uw stamrecht bv.

Hoe werkt de aangifte inkomstenbelasting?

Met behulp van de aangifte inkomstenbelasting wordt bepaald hoeveel belasting u precies over uw inkomen in 2020 moet betalen of terugkrijgt. De hoogte van het te betalen of ontvangen bedrag hangt af van uw persoonlijke situatie.

Omdat er verschillende soorten inkomen zijn worden deze voor de inkomstenbelasting verdeeld in 3 groepen, ook wel boxen genoemd, met ieder een eigen tarief:

  • In box 1 betaalt u belasting over uw inkomen uit werk en woning
  • In box 2 betaalt u belasting over uw inkomen uit aanmerkelijk belang
  • En in box 3 betaalt u belasting over inkomen uit sparen en beleggen

Er kan zowel sprake zijn van een negatief inkomen (verlies) als een positief inkomen.

Tarieven inkomstenbelasting 2020

Hoeveel belasting u moet betalen wordt berekend aan de hand van de verschillende tarieven die gelden per box. Het te betalen bedrag wordt vervolgens verminderd met 1 of meer heffingskortingen.

Tarieven box 1

Het tarief voor uw belastbaar inkomen in box 1 is een oplopend tarief dat in 2020 bestaat uit 2 schijven. Hierbij gaat u meer belasting betalen naarmate uw inkomen hoger wordt. Zodra u de AOW-leeftijd bereikt gaat u volgens een aangepast tarief betalen.

Het tarief dat u in box 1 over inkomen uit 2020 betaalt is afhankelijk van:

  • De hoogte van uw inkomen
  • Uw geboortedatum
  • Of u in 2020 wel of niet de AOW-leeftijd hebt bereikt

De exacte tarieven kunt u vinden op de website van de Belastingdienst.

Tarieven box 2

Over het belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang betaalt u in 2020 26,25% inkomstenbelasting.

Tarieven box 3

Het tarief dat u betaalt over uw belastbaar inkomen uit sparen en beleggen ligt iets hoger, namelijk 30%.

Moet ik inkomstenbelasting betalen over uitkeringen van mijn Stamrecht bv?

Ja, als u afkoopt of periodieke uitkeringen doet vanuit uw Stamrecht bv betaalt u hierover inkomstenbelasting. Deze belasting wordt als voorschot (loonheffing) ingehouden door de BV. De BV moet de loonheffing namens u afdragen aan de Belastingdienst. De Stamrecht bv uitkeringen die u op uw bankrekening ontvangt zijn dus netto bedragen.

Deze zogeheten periodieke uitkeringen zijn belast in box 1. U dient ze wel bruto aan te geven, maar de door de BV eerder ingehouden loonheffing mag u van de inkomstenbelasting aftrekken. Dividenduitkeringen zijn voor de inkomstenbelasting belast in box 2. Indien u een schuld heeft aan uw Stamrecht bv, of een rekening courant schuld aan de Stamrecht bv (mits hoger dan €17.500), dan mag u de deze meenemen als schuld in box 3. De waarde van de Stamrecht bv hoeft u niet op te geven in box 3.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de aangifte inkomstenbelasting, de periodieke uitkeringen en uw stamrecht bv? Of heeft u hulp nodig bij het indienen van de aangifte? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op of laat uw gegevens bij ons achter. Wij bellen u binnen één werkdag terug.

Snel naar relevante pagina's

Neem contact op!

Tel nr: 0486 - 416 299 of e-mail:    info@stamrechtbv.com   0486 - 416 299   info@stamrechtbv.com

Wilt u liever dat wij contact met u opnemen? Laat uw gegevens achter en wij bellen u terug!

Aangesloten bij