Aangifte inkomstenbelasting: hoe wordt mijn inkomen belast?

In uw aangifte inkomstenbelasting informeert u de Belastingdienst over uw inkomsten in het aangiftejaar.

Bent u eigenaar van een Stamrecht BV? Houd er dan rekening mee dat u ook inkomstenbelasting betaalt over de periodieke uitkeringen en eventuele dividenduitkeringen van uw Stamrecht BV.

Hoe werkt de aangifte inkomstenbelasting?

Met behulp van de aangifte inkomstenbelasting wordt bepaald hoeveel belasting u precies over uw inkomen moet betalen of terugkrijgt. De hoogte van het te betalen of ontvangen bedrag hangt af van uw persoonlijke situatie.

Omdat er verschillende soorten inkomen zijn worden deze voor de inkomstenbelasting verdeeld in 3 groepen, ook wel boxen genoemd, met ieder een eigen tarief:

 • In box 1 betaalt u belasting over uw inkomen uit werk en woning.
 • In box 2 betaalt u belasting over uw inkomen uit aanmerkelijk belang.
 • En in box 3 betaalt u belasting over inkomen uit sparen en beleggen.

Er kan zowel sprake zijn van een negatief inkomen (verlies) als een positief inkomen.

Tarieven inkomstenbelasting 2020

Hoeveel belasting u moet betalen wordt berekend aan de hand van de verschillende tarieven die gelden per box. Het te betalen bedrag wordt vervolgens verminderd met één of meer heffingskortingen.

Tarieven box 1

Het tarief voor uw belastbaar inkomen in box 1 is een oplopend tarief dat bestaat uit twee schijven. Hierbij gaat u meer belasting betalen naarmate uw inkomen hoger wordt. Zodra u de AOW-leeftijd bereikt gaat u volgens een aangepast tarief betalen.

Het tarief dat u in box 1 over inkomen betaalt is afhankelijk van:

 • De hoogte van uw inkomen
 • Uw geboortedatum
 • Of u in 2020 wel of niet de AOW-leeftijd hebt bereikt

De exacte tarieven kunt u vinden op de website van de Belastingdienst.

Tarieven box 2

Over het belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang betaalt u 26,9% inkomstenbelasting.

Tarieven box 3

Het tarief dat u betaalt over uw belastbaar inkomen uit sparen en beleggen ligt iets hoger, namelijk 31%.

Moet ik inkomstenbelasting betalen over uitkeringen van mijn Stamrecht BV?

Ja, als u afkoopt of periodieke uitkeringen doet vanuit uw Stamrecht BV betaalt u hierover inkomstenbelasting. Deze belasting wordt als voorschot (loonheffing) ingehouden door de BV. De BV moet de loonheffing namens u afdragen aan de Belastingdienst. De Stamrecht BV uitkeringen die u op uw bankrekening ontvangt zijn dus netto bedragen.

Deze zogeheten periodieke uitkeringen zijn belast in box 1. U dient ze wel bruto aan te geven, maar de door de BV eerder ingehouden loonheffing mag u van de inkomstenbelasting aftrekken. Dividenduitkeringen zijn voor de inkomstenbelasting belast in box 2. Indien u een schuld heeft aan uw Stamrecht BV, of een rekening courant schuld aan de Stamrecht BV (mits hoger dan €17.500), dan mag u de deze meenemen als schuld in box 3. De waarde van de Stamrecht BV hoeft u niet op te geven in box 3.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de aangifte inkomstenbelasting, de periodieke uitkeringen en uw Stamrecht BV? Of heeft u hulp nodig bij het indienen van de aangifte? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op of laat uw gegevens bij ons achter. Wij bellen u binnen één werkdag terug.

Snel naar relevante pagina's

Hoe kunnen we u helpen?
Wilt u dat wij contact opnemen? Laat uw gegevens achter en wij bellen u terug!

Waarom u vanaf nu kiest voor Kroese en Geraerts

Wat andere mensen over ons zeggen

Beoordeeld met een 8.9 uit 10 op basis van 2179 reviews.

Posts loop skin – Review
23 mei 2022
style-one-pin
Middelburg

Henk

5/5

Iedere vraag en of iedere opdracht wordt efficient, snel en voortvarend behandeld. Factuurstelling is transparant. Dat is heel plezierig. Dat was voorheen bij mijn vorige kantoor een ramp. Ik ben dik tevreden met KGB.

Posts loop skin – Review
19 mei 2022
style-one-pin
Zevenhoven

René

5/5

Paul Nielen heeft me op onze afspraak van 11 mei jl. uitstekend te woord gestaan en zijn uitleg omtrent een aantal zaken was zeer duidelijk.

Posts loop skin – Review
18 mei 2022
style-one-pin
Eindhoven

Gerard

4/5

Hulpvaardig direct antwoord op e-mail

Vragen direct en vakkundig beantwoord

Altijd vriendelijk en attent in omgang
Goed bedrijf en weet alles over stamrecht, regels en overheid wetgeving

Posts loop skin – Review
18 mei 2022
style-one-pin
Boxtel

Jan

5/5

Vanaf 2008 heb ik een Stamrecht B.V, vanaf de oprichting tot nu het liquideren heb alles ondergebracht bij Stamrechtbv.com en daar nog geen seconde spijt van gehad. Ik heb maximaal kunnen profiteren van de kennis en kunde van Stamrechtbv.com en nooit één seconde zorgen gehad betreffende de uitvoering van de Stamrecht B.V. en daar ben ik ze heel dankbaar voor.

Posts loop skin – Review
16 mei 2022
style-one-pin
Horssen

Peter Diebels

4/5

Als ik bel wordt ik altijd netjes en deskundig te woord gestaan. Dit geldt ook als ik een stuur.

Posts loop skin – Review
13 mei 2022
style-one-pin
Tilburg

Oscar Sweep

4/5

Rapport is keurig opgesteld. Wat ik mis is dat er geen advies rondom mijn resultaten/cijfers wordt gegeven.

Posts loop skin – Review
13 mei 2022
style-one-pin
Beusichem

Lowieke

5/5

Voor het eerst de jaarlijkse Stamrechtverplichtingen door StamrechtBV laten doen.
Nadat alle benodigde stukken er waren was het zo geregeld.
Voor een lagere prijs dan ik gewend was.

Posts loop skin – Review
12 mei 2022
style-one-pin
Verhoogt

Wim

5/5

Men neemt de tijd im serieus en duidelijk uitleg te geven in je persoonlijke situatie.

Posts loop skin – Review
12 mei 2022
style-one-pin
Dordrecht

Gerard

4.5/5

De overgang van een administratiekantoor naar Stamrecht BV leverde een hoop vragen op inzake een goede aansluiting en wat er in het verleden is gedaan. De overstap naar Stamrecht BV gaf veel vertrouwen.

Vorige
Volgende

Vermogenszaken goed regelen? Kroese en Geraerts.

Schakel nu de grootste specialist van Nederland in. Onze adviseurs voorzien vele anderen reeds van maatwerk advies over Stamrecht BV’s, Pensioen BV’s en Lijfrente BV’s. Neem contact met ons op om vrijblijvend kennis te maken.

Voorwaarden en kleine lettertjes (100% transparantie!):

 1. De voorwaarden voor de normale administratie blijven hetzelfde (dus: €395 euro exclusief btw. Zie de pagina ‘Jaarstukken Stamrecht BV‘ voor de overige eisen zoals maximaal 75 stuks mutaties eis e.d.).
 2. We behouden ons in uitzonderingsgevallen het recht voor kosten in rekening te brengen indien uw vorige boekhouder of uzelf er een zodanig rommeltje van heeft gemaakt, dat aanzienlijke herstelwerkzaamheden nodig zijn.
 3. Het betreft een 5 jaarsovereenkomst voor een BV (zonder onderneming) zoals bijvoorbeeld een Spaar BV, Stamrecht BV of Pensioen BV met ODV, met als eerste actiejaar 2018 of 2019 en als laatste actiejaar 2022 of 2023.
 4. De 5 jaarsovereenkomst is tussentijds altijd opzegbaar zonder boete of kosten, ook ingeval van liquidatie BV, overlijden aandeelhouder e.d.
 5. De jaarstukken 2019 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2020 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 6. De jaarstukken 2020 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2021 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 7. De actie loopt tot 1 januari 2021.
 8. Op het eerste jaar van de 5 jaarsovereenkomst administratie is een korting van 100 euro van toepassing, waardoor de kosten hiervoor slechts 275 euro ex BTW zijn.
 9. De (verplichte) kennismaking en bespreking op een van onze kantoren is eveneens kosteloos.
 10. De BV is in voorgaande 10 jaren geen klant van Kroese en Geraerts of daarmee gelieerde bedrijven geweest.
 11. Het is mogelijk dat administraties van aanbiedingklanten worden verwerkt na 1 juli.
 12. De extra kosten voor de (eventuele) maandelijkse of eenmalige loonadministratie zijn per jaar 132 euro resp. 150 euro .
 13. De kosten voor een (eventuele) aangifte BTW zijn extra.
 14. Het opmaken van een akte van periodieke uitkeringen bij opstarten van de uitkeringen is eenmalig extra 40 euro.
 15. De kosten voor het opmaken van een eventuele actuariële berekening zijn nihil, indien u bij ons administratieklant bent.
 16. Alle bedragen zijn exclusief BTW.
 17. De voorwaarden voor de normale administratie blijven hetzelfde (dus: €395 euro exclusief btw. Zie de pagina ‘Jaarstukken Stamrecht BV‘ voor de overige eisen zoals maximaal 75 stuks mutaties eis e.d.).
 18. We behouden ons in uitzonderingsgevallen het recht voor kosten in rekening te brengen indien uw vorige boekhouder of uzelf er een zodanig rommeltje van heeft gemaakt, dat aanzienlijke herstelwerkzaamheden nodig zijn.
 19. Het betreft een 5 jaarsovereenkomst voor een BV (zonder onderneming) zoals bijvoorbeeld een Spaar BV, Stamrecht BV of Pensioen BV met ODV, met als eerste actiejaar 2018 of 2019 en als laatste actiejaar 2022 of 2023.
 20. De 5 jaarsovereenkomst is tussentijds altijd opzegbaar zonder boete of kosten, ook ingeval van liquidatie BV, overlijden aandeelhouder e.d.
 21. De jaarstukken 2019 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2020 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 22. De jaarstukken 2020 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2021 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 23. De actie loopt tot 1 januari 2021.
 24. Op het eerste jaar van de 5 jaarsovereenkomst administratie is een korting van 100 euro van toepassing, waardoor de kosten hiervoor slechts 275 euro ex BTW zijn.
 25. De (verplichte) kennismaking en bespreking op een van onze kantoren is eveneens kosteloos.
 26. De BV is in voorgaande 10 jaren geen klant van Kroese en Geraerts of daarmee gelieerde bedrijven geweest.
 27. Het is mogelijk dat administraties van aanbiedingklanten worden verwerkt na 1 juli.
 28. De extra kosten voor de (eventuele) maandelijkse of eenmalige loonadministratie zijn per jaar 132 euro resp. 150 euro .
 29. De kosten voor een (eventuele) aangifte BTW zijn extra.
 30. Het opmaken van een akte van periodieke uitkeringen bij opstarten van de uitkeringen is eenmalig extra 40 euro.
 31. De kosten voor het opmaken van een eventuele actuariële berekening zijn nihil, indien u bij ons administratieklant bent.
 32. Alle bedragen zijn exclusief BTW.

Wat houden onze werkzaamheden betreft uw Stamrecht BV administratie precies in?

De dienstverlening bestaat uit het opmaken van alle benodigde stukken in de meest uitgebreide vorm:

 1. De uitgebreide jaarrekening (balans, winst- en verliesrekening en toelichting),
 2. Het doen van de aangifte vennootschapsbelasting voor de BV,
 3. Het maken van de publicatiestukken voor de KVK,
 4. Het verzorgen van de notulen van de vergadering van aandeelhouders,
 5. Uw telefonische of per email gestelde vragen, opmerkingen en adviesvragen zijn gratis.