Wat is een stamrecht en een stamrecht bv?

Wat is een stamrecht?

Een stamrecht is simpelweg een recht op periodieke uitkeringen. Dit recht op een maandelijkse uitkering komt voort uit de ontvangst van een ontslagvergoeding of een gouden handdruk. 

Er kon tot en met 2014 voor gekozen worden om de ontslagvergoeding om te zetten in een stamrecht vanuit een Stamrecht BV of een verzekeringsmaatschappij. Het was dan niet vereist om over het kapitaal direct belasting te betalen.

Wat hier tegenover stond, is een uitkering die maandelijks wordt uitbetaald. U krijgt maandelijks dus een lager bedrag gestort, in plaats van de totale ontslagvergoeding in een enkele storting.

Over deze uitkeringen moet echter ook belasting worden betaald. De ontvanger betaalt hier inkomstenbelasting over. Op deze manier wordt de ontslagvergoeding dus alsnog (later) belast.

Wat is een stamrecht BV?

Een Stamrecht BV is een besloten vennootschap welke geregistreerd is bij de kamer van koophandel. Het doel van een stamrecht BV’s is het onderbrengen van een stamrecht. 

U heeft het geld in de stamrecht BV als het ware in eigen beheer, echter betaalt u deze uit door middel van periodieke uitkeringen. U brengt uw kapitaal dan dus niet onder in een externe verzekeringsmaatschappij.

Het voordeel van Stamrecht

Ontslagvergoeding wordt belast. Een uitkering aan de hand van een stamrecht wordt echter ook belast. Wat is dan de waarde van de ontslagvergoeding omzetten naar een stamrecht?

Het voordeel van een stamrecht en Stamrecht BV is dat de hoogte van de inkomstenbelasting kan worden verminderd. Bij het belasten van de totale ontslagvergoeding is dit niet een mogelijkheid. 

Door de verschillende aspecten van de uitkeringen goed te plannen aan de hand van de fiscale voorwaarden, kan de belasting verminderd worden. Denk hierbij aan de het aanpassen van de ingangsdatum, hoogte en duur van de uitkeringen.

Omzetten kapitaal naar stamrecht

Voorheen was het gemakkelijk om een vergoeding om te zetten in een stamrecht. De regelingen zijn echter in 2014 aangepast. Sinds januari 2014 is het over het algemeen niet meer mogelijk om een bruto ontslagvergoeding om te zetten in een stamrecht. Dat betekent dat in de meeste gevallen belasting wordt geheven over de totale ontslagvergoeding.

Wel is het in enkele gevallen toch haalbaar om kapitaal om te zetten in een stamrecht. Dit is echter alleen het geval bij een eigen Stamrecht BV welke voor januari 2014 was opgericht.

Hoe kunnen we u helpen?
Wilt u dat wij contact opnemen? Laat uw gegevens achter en wij bellen u terug!

Waarom u vanaf nu kiest voor Kroese en Geraerts

Meer over ons
Onze mensen
Vacatures

Wat andere mensen over ons zeggen

Beoordeeld met een 8.9 uit 10 op basis van 2658 reviews

Posts loop skin – Review
1 oktober 2023
style-one-pin
Wijnands

Frank

3.5/5

Korte response tijden, informatie niet altijd volledig

Posts loop skin – Review
30 september 2023
style-one-pin
Purmerend

Peter

5/5

Ook nu weer goed verzorgde cijfers en jaarrekening van mijn Stamrecht BV. Tegen betaling nemen zij het deponeren bij de KVK ook uit handen. En als er eens iets fout gaat, hoogst zelden, dan lossen ze het keurig op.

Posts loop skin – Review
30 september 2023
style-one-pin
Nieuwegein

Maarten

5/5

Keurig uitziende en nette duidelijke rapportage en snelle service.

Posts loop skin – Review
29 september 2023
style-one-pin
Nieuwerkerk Ad Ijssel

Ronald Kouwenhoven

4/5

Prettige dienstverlening

Posts loop skin – Review
29 september 2023
style-one-pin
Eindhoven

Benno

4.5/5

Uitstekende behulpzaamheid bij het indienen van de jaarlijkse gegevens vd belastingdienst

Posts loop skin – Review
29 september 2023
style-one-pin
Ridderkerk

Frans de Graaff

5/5

Snelle afhandeling van zaken door vriendelijke,service gerichte en vakkundige mensen.

Posts loop skin – Review
29 september 2023
style-one-pin
Amsterdam

Maarten

5/5

Heel blij met deze administrator.
Mijn vorige boekhouder maakte veel te veel fouten!

Posts loop skin – Review
29 september 2023
style-one-pin
Tilburg

Arthur Wetzel

5/5

Prima en snelle vakkundige ondersteuning en advies

Posts loop skin – Review
29 september 2023
style-one-pin
Bennebroek

Arthur Postmus

5/5

Goede dienstverlening en ook goed advies bij vragen.

Vorige
Volgende

Vermogenszaken goed regelen? Kroese en Geraerts.

Schakel nu de grootste specialist van Nederland in. Onze adviseurs voorzien vele anderen reeds van maatwerk advies over Stamrecht BV’s, Pensioen BV’s en Lijfrente BV’s. Neem contact met ons op om vrijblijvend kennis te maken.

Voorwaarden en kleine lettertjes (100% transparantie!):

 1. De voorwaarden voor de normale administratie blijven hetzelfde (dus: €395 euro exclusief btw. Zie de pagina ‘Jaarstukken Stamrecht BV‘ voor de overige eisen zoals maximaal 75 stuks mutaties eis e.d.).
 2. We behouden ons in uitzonderingsgevallen het recht voor kosten in rekening te brengen indien uw vorige boekhouder of uzelf er een zodanig rommeltje van heeft gemaakt, dat aanzienlijke herstelwerkzaamheden nodig zijn.
 3. Het betreft een 5 jaarsovereenkomst voor een BV (zonder onderneming) zoals bijvoorbeeld een Spaar BV, Stamrecht BV of Pensioen BV met ODV, met als eerste actiejaar 2018 of 2019 en als laatste actiejaar 2022 of 2023.
 4. De 5 jaarsovereenkomst is tussentijds altijd opzegbaar zonder boete of kosten, ook ingeval van liquidatie BV, overlijden aandeelhouder e.d.
 5. De jaarstukken 2019 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2020 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 6. De jaarstukken 2020 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2021 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 7. De actie loopt tot 1 januari 2021.
 8. Op het eerste jaar van de 5 jaarsovereenkomst administratie is een korting van 100 euro van toepassing, waardoor de kosten hiervoor slechts 275 euro ex BTW zijn.
 9. De (verplichte) kennismaking en bespreking op een van onze kantoren is eveneens kosteloos.
 10. De BV is in voorgaande 10 jaren geen klant van Kroese en Geraerts of daarmee gelieerde bedrijven geweest.
 11. Het is mogelijk dat administraties van aanbiedingklanten worden verwerkt na 1 juli.
 12. De extra kosten voor de (eventuele) maandelijkse of eenmalige loonadministratie zijn per jaar 132 euro resp. 150 euro .
 13. De kosten voor een (eventuele) aangifte BTW zijn extra.
 14. Het opmaken van een akte van periodieke uitkeringen bij opstarten van de uitkeringen is eenmalig extra 40 euro.
 15. De kosten voor het opmaken van een eventuele actuariële berekening zijn nihil, indien u bij ons administratieklant bent.
 16. Alle bedragen zijn exclusief BTW.
 17. De voorwaarden voor de normale administratie blijven hetzelfde (dus: €395 euro exclusief btw. Zie de pagina ‘Jaarstukken Stamrecht BV‘ voor de overige eisen zoals maximaal 75 stuks mutaties eis e.d.).
 18. We behouden ons in uitzonderingsgevallen het recht voor kosten in rekening te brengen indien uw vorige boekhouder of uzelf er een zodanig rommeltje van heeft gemaakt, dat aanzienlijke herstelwerkzaamheden nodig zijn.
 19. Het betreft een 5 jaarsovereenkomst voor een BV (zonder onderneming) zoals bijvoorbeeld een Spaar BV, Stamrecht BV of Pensioen BV met ODV, met als eerste actiejaar 2018 of 2019 en als laatste actiejaar 2022 of 2023.
 20. De 5 jaarsovereenkomst is tussentijds altijd opzegbaar zonder boete of kosten, ook ingeval van liquidatie BV, overlijden aandeelhouder e.d.
 21. De jaarstukken 2019 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2020 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 22. De jaarstukken 2020 worden gemaakt in de loop van het gehele jaar 2021 volgens onze eigen inplanning en conform de Uitstelregeling Belastingconsulenten.
 23. De actie loopt tot 1 januari 2021.
 24. Op het eerste jaar van de 5 jaarsovereenkomst administratie is een korting van 100 euro van toepassing, waardoor de kosten hiervoor slechts 275 euro ex BTW zijn.
 25. De (verplichte) kennismaking en bespreking op een van onze kantoren is eveneens kosteloos.
 26. De BV is in voorgaande 10 jaren geen klant van Kroese en Geraerts of daarmee gelieerde bedrijven geweest.
 27. Het is mogelijk dat administraties van aanbiedingklanten worden verwerkt na 1 juli.
 28. De extra kosten voor de (eventuele) maandelijkse of eenmalige loonadministratie zijn per jaar 132 euro resp. 150 euro .
 29. De kosten voor een (eventuele) aangifte BTW zijn extra.
 30. Het opmaken van een akte van periodieke uitkeringen bij opstarten van de uitkeringen is eenmalig extra 40 euro.
 31. De kosten voor het opmaken van een eventuele actuariële berekening zijn nihil, indien u bij ons administratieklant bent.
 32. Alle bedragen zijn exclusief BTW.

Wat houden onze werkzaamheden betreft uw Stamrecht BV administratie precies in?

De dienstverlening bestaat uit het opmaken van alle benodigde stukken in de meest uitgebreide vorm:

 1. De uitgebreide jaarrekening (balans, winst- en verliesrekening en toelichting),
 2. Het doen van de aangifte vennootschapsbelasting voor de BV,
 3. Het maken van de publicatiestukken voor de KVK,
 4. Het verzorgen van de notulen van de vergadering van aandeelhouders,
 5. Uw telefonische of per email gestelde vragen, opmerkingen en adviesvragen zijn gratis.